De Tulp
De Eftelingtulp in de schappen

De Efteling Tulp (Tulipa Efteling) is een tulpvariant die in 2008 naar de Efteling vernoemd is. De tulp is wit met een paarse, 'gefranjerde' rand en was voor publiek vanaf november dat jaar te koop. Een pakje van vijf tulpenbollen kostte € 3,95.

Bij de speciale tulp is vooral gekeken naar licht en vrolijk gekleurde randen met franjes, voor een extra frivool accent. Onderdeel van de soort Crispa, is de tulp een kruising tussen een zaailing shirley en een laverock. De bloeitijd is eind april, de hoogte is 50 tot 60 centimeter. Volgens de verpakking is hij niet geschikt voor consumptie. [1]

Aanleiding

Aangezien het park mede bekend staat om haar borders vol bloemen, waaronder veel tulpen, wilde men al heel lang een eigen tulp laten kweken, die enkel in de Efteling te koop zou zijn. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Vliegende Fakir - een sprookje waarin tulpen een hoofdrol spelen - zocht de Efteling contact met het Internationale Bollen Centrum te Hillegom.

Opmerkelijk genoeg werd in datzelfde jaar het groenplan bij de Gondoletta uitgevoerd, waardoor het aantal tulpenbollen dat ieder jaar in het park de grond in gaat flink slonk.


Registratie en doop

Vaak is een veredelaar 10 tot 15 jaar bezig om een tulpenras te ontwikkelen. Daarna krijgt de tulp een naam. Met deze 'doop' wordt de tulp vaak vernoemd naar een bijzondere persoon of gebeurtenis. Hierbij hoort een certificaat van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), waarmee de naam ook wordt vastgelegd in het International Cultivar Register of Tulip Names.[2] [3] Bij de registratie worden ook de kenmerken vastgelegd, waaronder de kleuren, die objectief bepaald worden met een door de Royal Horticultural Society uitgegeven kleurenstaalkaart. De RHS-codes van deze kleuren worden in de registratie opgenomen samen met een tekstuele beschrijven van de kleuren.

Het uittreksel uit de registratie van de KAVB:[4]

Tulipa ‘Efteling’ (Gefranjerde Groep)
Edibulbcode: 78621
Registrant: Fa. J. Ligthart, Breezand.
Samenvatting: wit NN155A, paars 64A gerand.
Winner: Jan Ligthart, Breezand.
Getuigschrift Proeftuin 2008

Op 15 april 2008 werd de Efteling Tulp gedoopt. Veredelaar Jan Ligthart, die de soort ontwikkeld heeft, overhandigde het eerste bosje en het KAVB-certificaat tijdens een ceremonie op het binnenplaatsje van het Efteling Museum.[5]

  1. Informatiebordje in de tuin van het Efteling Museum, 2008.
  2. Efteling krijgt eigen tulp - Omroep Brabant, 15 april 2008
  3. Naamgeving - Ligthart Bloembollen
  4. KAVB kennisbank, Registraties 2008 (pdf)
  5. Doop van de Efteling Tulp - Ligthart Bloembollen