Piet Schapendonk (l) samen met collega Jan Verhoeven, 1991
Jan Verhoeven en Piet Schapendonk, eind jaren zeventig

P. W. (Piet) Schapendonk (Helvoirt, 17 februari 1936) was bij de Efteling werkzaam van 1 april 1966 tot aan zijn pensionering in 1996. Bij zijn aanstelling kreeg hij de functie 'medewerker plantsoenendienst', maar hij hield zich vooral bezig met de algehele parkaanleg, weg- en waterbouw.

Hij volgde eerst de opleiding groenvoorziening en weg- en waterbouw, en later de studie voor techniek en bedrijfskunde. Zijn eerste opdracht was het aankleden met bloemen van de attractie de Indische Waterlelies. Later maakte hij een landschappelijk inrichtingsplan voor de Roeivijver en krijgt hij de opdracht om heel het park wat 'groener' te maken door het planten van bloemen. Hij was medeverantwoordelijk voor de aanleg van het traject van de Stoomtrein in 1968.[1] Later werd hij hoofd dienst buitenobjecten in welke functie hij ook staflid was en een groot team (waaronder de plantsoenendienst) aanstuurde.

Hij maakte het ontwerp voor de locatie van het showdecor voor Sterrenslag waardoor zijn naam te lezen was in de aftiteling van het populaire programma. Hij deed in Disneyland het idee op voor de afvalbak met beweegbare afsluitkleppen en een luik om de verrijdbare kliko's te kunnen legen. Voor de oosterse bestrating bij Fata Morgana reisde hij af naar Portugal, voor het terracotta in het Land van Laaf naar Frankrijk en Duitsland en voor de stenen in de Piraña naar België. "Het gaat om kwaliteit en hoge waarde. Zodat de mensen zeggen: Goh, waar hebben ze dat nou weer vandaan."[2]

Over zijn werk vertelt hij in het Brabants Dablad in 1991:[2]

Ik krijg een hoop ruimte, dat maakt deze baan uniek. Spelenderwijs verander ik m'n ontwerpen, soms zelfs nog tijdens het opbouwen van een attractie. Om te kijken hoe het publiek reageert en daar op in te kunnen spelen loop ik regelmatig door het park of bekijk ik video's die gemaakt zijn op drukke dagen. Zo blijf ik betrokken bij alle ontwerpen die ik heb gemaakt en zie ook de fouten. Dat het publiek een andere route loopt dan ik in gedachten had bijvoorbeeld. In feite moet achter elke bocht een nieuwe verrassing liggen. De mensen moeten ook niet al van verre kunnen zien: daar is het druk. Want dan lopen ze de andere kant op. Door naar de reacties van het publiek te kijken blijf je creatief.

Schapendonk was in 2004 verantwoordelijk voor de landschappelijke aanleg van attractiepark Hemelrijk.


Verwijzingen
  1. Henk vanden Diepstraten: 'De Efteling/Kroniek van een Sprookje' (2002), Tirion, pag. 59
  2. 2,0 2,1 'Beschermer van het groen', Brabants Dagblad, 6 april 1991