Piet Schapendonk
Piet Schapendonk (l) samen met collega Jan Verhoeven, 1991
Schapendonk (l) in 1991
Volledige naam Piet Schapendonk
Geboren 17 feb 1936
Overleden 3 sep 2018
In dienst 1966
Uit dienst 1996
Beroep hoofd parkaanleg
Nationaliteit Nederlands
Personen

P. W. (Piet) Schapendonk (Helvoirt, 17 februari 1936 - aldaar, 3 september 2018) was medewerker plantsoenendienst bij de Efteling vanaf 1 april 1966, maar werd later hoofd van de Dienst Buitenobjecten, en daarmee verantwoordelijk voor de algehele parkaanleg, landschapsbeheer, weg- en waterbouw.

Schapendonk volgde eerst de opleiding groenvoorziening en weg- en waterbouw, en later de studie voor techniek en bedrijfskunde. Zijn eerste opdracht bij de Efteling was het met bloemen aankleden van de attractie de Indische Waterlelies. Later maakte hij een landschappelijk inrichtingsplan voor de Roeivijver en kreeg hij de opdracht om heel het park wat 'groener' te maken door het planten van bloemen. Hij was medeverantwoordelijk voor de aanleg van het traject van de Stoomtrein in 1968.[1] Hij werd benoemd tot hoofd van de Dienst Buitenobjecten, een grote afdeling waar ook de plantsoenendienst onder viel.

Jan Verhoeven en Piet Schapendonk, jaren zeventig

Hij maakte het ontwerp voor de locatie van het showdecor voor Sterrenslag, waardoor zijn naam te lezen was op de aftiteling van het populaire programma. Hij maakte ook veel reizen om inspiratie op te doen voor de Efteling. In Disneyland zag hij het idee voor de afvalbak met beweegbare afsluitkleppen en een luik om de verrijdbare kliko's te kunnen legen. Voor de oosterse bestrating bij Fata Morgana reisde hij af naar Portugal, voor het terracotta in het Volk van Laaf naar Frankrijk en Duitsland en voor de stenen in de Piraña naar België.

Zelf zegt hij over zijn werkwijze:

Het gaat om kwaliteit en hoge waarde. Zodat de mensen zeggen: Goh, waar hebben ze dat nou weer vandaan. […] Spelenderwijs verander ik m'n ontwerpen, soms zelfs nog tijdens het opbouwen van een attractie. Om te kijken hoe het publiek reageert en daar op in te kunnen spelen loop ik regelmatig door het park of bekijk ik video's die gemaakt zijn op drukke dagen. Zo blijf ik betrokken bij alle ontwerpen die ik heb gemaakt en zie ook de fouten. Dat het publiek een andere route loopt dan ik in gedachten had bijvoorbeeld. In feite moet achter elke bocht een nieuwe verrassing liggen. De mensen moeten ook niet al van verre kunnen zien: daar is het druk. Want dan lopen ze de andere kant op. Door naar de reacties van het publiek te kijken blijf je creatief.[2]

In 2002 werd hij geïnterviewd in Kroniek van een Sprookje. Schapendonk was in 2004 verantwoordelijk voor de landschappelijke aanleg van attractiepark Hemelrijk in Volkel.

Verwijzingen
  1. Henk vanden Diepstraten: De Efteling/Kroniek van een Sprookje. Baarn: Tirion (2002), p. 59
  2. 'Beschermer van het groen', Brabants Dagblad, 6 april 1991