Watervalletje in de Siertuin

De siertuin is een onderdeel van het Sprookjesbos. De siertuin is te vinden aan het einde van de Sprookjesbosroute.

Huidige indeling

De siertuin is gelegen tussen het sprookje van de Vliegende Fakir en de uitgang van het Sprookjesbos. Het pad dat door de siertuin heenloopt wordt aan de zuidkant geflankeerd door het sprookje van De Chinese Nachtegaal en aan de andere kant ligt een groter deel van de tuin, met een prieeltje, het Grimmbeeld, de gedenkzuil en een beeldje ter ere van tien jaar Kindervreugde. Dit gedeelte noemt men ook wel de Eregaarde.

In het midden van de tuin ligt een vijvertje, waar het pad overheen loopt. In de vijver zwemmen vissen, die volgens het bordje bij de brug niet gevoerd mogen worden, in kenmerkend tenenkrommend rijm:

De vissen eten genoeg,
Zoals je misschien wel ziet
Daarom juist moet u weten:
Eten geven mag hier niet...

Er loopt een zijpaadje omhoog vanaf de ingang van de siertuin. Dit paadje loopt langs een klein prieeltje, met een wit bankje erin. Het plafond van het prieeltje is gewoonlijk bedekt met gekladder van pen of markeerstift, en propjes kauwgum.

Geschiedenis

Siertuin op de plattegrond van 1967 of 1968
De siertuin in 1983

De siertuin is al in het Sprookjesbos te vinden sinds de opening in 1952 en had destijds een veel groter oppervlak dan tegenwoordig. De siertuin bestond uit een veld met bloemenperken. Er liep een pad omheen, waar een aantal bankjes langs stonden.

Opvallend is dat op een plattegrond van de Efteling uit 1967 of 1968 een gebouw aan de noordzijde van de siertuin te vinden is, waarvan de functie tot op heden onbekend is.

De Japanse tuin in aanbouw, 1992

Een restyling vond plaats in 1992, toen een deel van de tuin werd omgevormd tot Japanse tuin, met daarin sinds dat jaar ook de gedenkzuil.

In 1998 is de siertuin vrijwel gehalveerd door de komst van Klein Duimpje en Repelsteeltje. De Sprookjesbosroute werd verlegd langs deze twee sprookjes, waardoor een groot deel van de tuin het veld moest ruimen.

Een jaar later, in 1999, veranderde het laatste authentieke deel van de siertuin ingrijpend met de komst van de Chinese Nachtegaal. Het oosterse paleis van het sprookje en de bijbehorende paleistuin nemen vrijwel alle ruimte in aan één van de zijden van het pad dat door de siertuin loopt. Ook werd de vijver dit jaar toegevoegd. Veertien jaar later, in 2013 werd het Grimmbeeld onthuld.

Wetenswaardigheden

  • Hoewel er doorgaans echte kikkers in de siertuin te vinden zijn, komt het luide kikkergewaak uit speakertjes.
  • Begin jaren negentig was de siertuin de plek waar de Sprookjesprins en -prinses te vinden waren, om kinderen voor te lezen uit een sprookjesboek.
  • Volgens de Wonderlijke Wandelroute zitten er goudwindes en goudvissen in de vijver aan de kant van de Chinese Nachtegaal en koikarpers aan de overzijde.
  • Het stuk park ten zuiden en westen van de Vonderplas werd ook aangeduid als Siertuin.
  • Het prieeltje in de tuin is een gesponsorde gift van een fabrikant van dergelijke tuinhuisjes en 'moest toch maar een plekje hebben'.