Kniesoor

Kniesoor is een kleine interactieve attractie in de vorm van een 'babbelboom' in het Sprookjesbos, tussen Het Meisje met de Zwavelstokjes en De Nieuwe Kleren van de Keizer. De boom zelf is echt, maar het gezicht is een daarop aangebrachte animatronic met bewegende mond, oogbollen en -leden.

De pratende boom wordt niet gezien als de uitbeelding van een sprookje en wordt dan ook niet meegenomen in de telling van het aantal sprookjes in het bos, waar de Sprookjesboom wel meegerekend wordt. Op 24 september 2018 kondigde de Efteling via haar blog aan dat de boom er zou komen en hij werd twee weken later, op 8 oktober, al in gebruik genomen. De plannen voorzagen in meerdere bomen zoals deze in het bos, maar voorlopig is Kniesoor de enige.

Omschrijving

Kniezende Kniesoor langs het pad in het Sprookjesbos

Het gezicht van de boom is een ontwerp van Robert-Jaap Jansen. Anders dan bij de Sprookjesboom is dit een nors kijkend gezicht, met een mond die bestaat uit een 'schuif' die open en dicht kan. De diepe zwarte ogen kunnen heen en weer bewegen en de oogleden kunnen worden fijngeknepen, wat de boom iets van een gelaatsuitdrukking geeft, maar zijn gezicht is beduidend minder expressief dan dat van de andere babbelboom in het Sprookjesbos.

Interactieve attractie

Babbelboom Kniesoor (video Eftelwesley)

Vlak vóór de boom, die zichzelf "Kniezende Kniesoor" noemt, bevindt zich een sensor langs het pad waarmee de boom opvangt dat er iemand voorbij loopt. De boom, wiens teksten vooraf zijn ingesproken door Rinie van den Elzen, start een algemeen praatje. Onderwerpen waar Kniesoor het over heeft zijn onder andere zijn eigen naam, zijn gemoedstoestand, het feit dat hij een boom is, het actuele weer en veel woordgrappen.

Heeft de bezoeker echter een Efteling-account, toestemming gegeven om gegevens te delen, de Efteling-app, en bluetooth ingeschakeld, dan kan de boom de voornaam én geboortedatum gebruiken in een anekdote. Een stemacteur heeft hiervoor de 1500 populairste namen van Nederland één voor één ingesproken.[1] Kniesoor maakt ook opmerkingen over geboortedata en verjaardagen. Zo kan hij bijvoorbeeld een liedje zingen voor passanten die jarig zijn.

In de winter van 2022 kreeg Kniesoor een update, waarbij hij onder andere duizend nieuwe namen heeft geleerd, waaronder ook Franse, Duitse en Engelse namen.[2] De technische infrastructuur rond de boom werd ook verbeterd: er werden extra 'bluetooth beacons' geplaatst om je telefoon al tijdig 'wakker te schudden' om met de boom te gaan interacteren bij een volgend beacon, en daarmee ook echt de show met de juiste naam te starten. Vóór deze update was de kans om met je voornaam door de boom te worden aangesproken maar 0,4%, wat coördinator Jonas Rietbergen veel te weinig vond.[3]

  1. Looopings: 'Video: zo interactief is de nieuwe pratende boom van de Efteling' , 12 oktober 2018
  2. Wonder, voorjaar 2022
  3. Kleine Boodschap (podcast) nr 282: Kleine Boodschap in het theater