Wegwijzer op de Europalaan

Een wegwijzer is een object waarop een 'weg', attractie, horeca, faciliteit of zelfs complete route wordt aangegeven. De meeste wegwijzers in de Efteling zijn in de vorm van een metalen paal met daaraan langwerpige bordjes die verschillende kanten op wijzen. De Efteling heeft verschillende type bewegwijzering, aangepast aan de verschillende omgevingen waarin ze staan. De Efteling kent twee wegwijzers in beeld-vorm, namelijk de Sprookjeswijzer en Kleine Boodschap.

Varianten

Park

Oude wegwijspalen

Oude wegwijspalen

In de jaren zeventig en begin jaren tachtig gebruikte men een houten wegwijzers. De wegwijzer bestond uit een vierkante paal met bovenop een ornament, en aan alle 4 zijdes van de paal hing een rechthoekige plaat met daarop ronde pictogrammen met illustraties van attracties, horeca en faciliteiten.

De wegwijzers waren niet in één oogopslag te 'lezen' vanwege de zeer illustratieve iconen en het missen van enige begeleidende teksten, waarschijnlijk is dat ook de reden dat de wegwijspalen in de jaren negentig werden verwijderd.

Later werden de wegwijzers vervangen door borden met tekst en gekleurde pijltjes, afhankelijk van in welke windrichting de attractie ligt.

Huidige wegwijspalen

Huidige Wegwijspalen

De huidige metalen wegwijzers dateren uit 1996 en staan op verschillende drukke knooppunten in het park. Ze geven rijknamen, grote attracties en horeca aan, waarbij ieder bord is voorzien van een gouden omkadering met franse lelie, waarbij een deel van het achtervlak is gekleurd naar het rijk waar het naar toe wijst (Marerijk groen, Ruigrijk rood, Reizenrijk geel, Anderrijk blauw). Borden met daarop faciliteiten en horeca zijn voorzien van een internationaal pictogram.

Oorspronkelijk hadden deze wegwijzers een beeldje van Pardoes bovenop. Toen bleek dat deze met grote regelmaat gestolen werden, werden ze vervangen door de huidige punt met bol.

In 2012 is in aanvulling daarop bij Aquanura en langs de Pardoes Promenade een nieuwere stijl wegwijzers geplaatst met koperkleurig frame en gouden letters op een bordeauxrode achtergrond.

Tijdens de Winter Efteling worden borden vervangen danwel aangevuld met de extra attracties die er dan in het park staan.

Sprookjesbos

Een van de meest oorspronkelijke en nog steeds gehandhaafde vorm van bewegwijzering zijn de pijlvormige titelborden op een lage paal verspreid door het Sprookjesbos. Middels de borden kan je een route volgen waarbij je tussen de meeste sprookjes in kan lezen wat het volgende sprookje zal zijn. De borden, donkergebeitst eikenhout met daarin de letters gegraveerd, zijn naar ontwerp van Anton Pieck. Tot het eind van de jaren tachtig waren verschillende wegwijzers voorzien van een extra pictogram onder het bordje waarop een illustratie (silhouet) van het sprookje te zien was.

Vanaf de jaren vijftig wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten borden (kleur hout, lettertypes, lettergroottes) en is er geen vaste lijn in te ontdekken. Vanaf de jaren negentig gaat men over op het Anton Pieck-lettertype aangebracht op het hout met een beige plakletter.