De wegwijzer bij de Hondenkennel.

De Hondenkennel is de verblijfplaats voor honden van parkbezoekers, omdat toegang voor huisdieren tot de Efteling in het parkreglement verboden is. De Efteling biedt deze service aan sinds 1956, aanvankelijk bij het parkeerterrein van Ingang Oost. Tegenwoordig bevindt hij zich in het achterste gedeelte van het pand naast het Huis van de Vijf Zintuigen waar ook de Garderobe te vinden is.

De kennel bestaat uit 21 grote hokken, 22 kleine, en een bergruimte voor voer en dergelijke. Doordat een hok eventueel ook voor meer dan één hond gebruikt kan worden, is de capaciteit nog wat groter dan 43 honden.[1]

Geschiedenis

De eerste kennel wordt gebouwd in 1956 en een jaar later wordt al een tweede kennel bijgebouwd, ook bij Ingang Oost. Begin jaren zestig wordt een nieuwe kennel geopend nabij de toenmalige hoofdingang, bestaand uit twaalf individuele verblijven. Later verhuisde de kennel naar een apart gebouw bij Ingang West, maar nadat deze ingang in 1995 buiten gebruik werd gesteld kwam hij naar de huidige plek. Het oude kennelgebouw werd in 1997 gesloopt vanwege de aanleg van het dienstpad langs de noord/westzijde van het park.[2][3][4][5]

Faciliteiten

De dienstverlening is spartaans: eigenaren moeten zelf voor voer en een deken of mand zorgen. Hun mobiele nummer wordt opgeschreven voor noodgevallen en ze kunnen zich tijdens hun parkbezoek tot de kennel wenden om de hond zelf uit te laten. De Efteling moedigt gebruik van de kennel niet aan, maar levert het als een laatste optie voor wie echt geen alternatief heeft, of wanneer een bezoeker met hond aan de ingang staat en er pas daar achterkomt dat zijn trouwe viervoeter niet mee naar binnen mag.

Hondentoilet bij de kennel

Naast de kennel is voorzien in een klein hondentoilet: een omheind stukje zand met daarin de onvermijdelijke boom waartegen fikkie zijn behoefte kan doen. De kennel sluit vijftien minuten na sluiting park.


Verwijzingen
  1. YouTube-reeks "Hier werk ik", aflevering Hoofdentree (31-03-2016)
  2. "1951 - De Efteling 10 jaar - 1961", document persinformatie door Bob Venmans, uitgave 1961
  3. Bob Venmans: Het Sprookje van de Efteling (1962)
  4. Limburgsch Dagblad: Efteling voor jong en oud (11-04-1975)
  5. Gniletfe: Jaartallen