Een wegwijzer bij de hondenkennel

De hondenkennel was de verblijfplaats voor honden van parkbezoekers die de Efteling van 1956 tot en met 2022 aanbod als service, aanvankelijk bij het parkeerterrein van Ingang Oost, sinds 1997 in het achterste gedeelte van het pand dat oostelijk naast het Huis van de Vijf Zintuigen stond en waar ook de Garderobe te vinden was.

Omschrijving

Op het hondenverbod werd gewezen middels twee fraaie identieke borden voor de entree. Een verbodsbord met een silhouet van een rennende hond omgeven door rode cirkel, wordt bekeken door drie dalmatiërpups op de rug gezien; eronder een pijl naar links met het woord “kennel” in Anton Pieck-lettertype.

De ingang aan de buitenzijde van het servicegebouw naast het Huis van de Vijf Zintuigen

De kennel bestond uit 21 grote hokken, 22 kleine, en een bergruimte voor voer en dergelijke. Doordat een hok eventueel ook voor meer dan één hond gebruikt kan worden, is de capaciteit nog wat groter dan 43 honden.[1]

Hondentoilet bij de kennel

De dienstverlening was spartaans: eigenaren moesten zelf voor voer en een deken of mand zorgen. Hun mobiele nummer werd opgeschreven voor noodgevallen en ze konden zich tijdens hun parkbezoek tot de kennel wenden om de hond zelf uit te laten. Naast de kennel was voorzien in een klein hondentoilet: een omheind stukje zand met daarin de onvermijdelijke boom waartegen fikkie zijn behoefte kon doen. De kennel sloot vijftien minuten na sluiting park.

Geschiedenis

De eerste kennels

De Efteling waarschuwt sinds 2018 om een huisdier niet in de auto te laten, maar onder te brengen bij de hondenkennel

De eerste kennel werd gebouwd in 1956 en een jaar later kwam daar al een tweede kennel bij, ook bij Ingang Oost. Begin jaren zestig werd een nieuwe kennel geopend nabij de toenmalige hoofdingang, bestaand uit twaalf individuele verblijven. In 1981 verhuisde de kennel naar een apart gebouw bij Ingang West, maar deze ingang werd in 1995 buiten gebruik gesteld en de kennel verhuisde naar een nieuwe plek bij het nieuwe entreegebouw: Het Huis van de Vijf Zintuigen. Het oude kennelgebouw werd in 1997 gesloopt vanwege de aanleg van het dienstpad langs de noord/westzijde van het park.[2][3][4][5]

De kennel sinds 1995

Oostelijk naast de nieuwe hoofdentree Het Huis van de Vijf Zintuigen werd in 1995 een servicegebouw geopend van één etage hoog. In dit gebouw kwamen garderobe en wandelwagenverhuur aan de parkzijde, en de ingang aan de parkeerplaatszijde gaf toegang tot de hondenkennel.

De Efteling moedigde gebruik van de kennel niet aan, maar leverde het als een laatste optie voor wie echt geen alternatief heeft, of wanneer een bezoeker met hond aan de ingang stond en er pas daar achterkomt dat zijn trouwe viervoeter niet mee naar binnen mag. Omdat sommige hondenbezitters hun huisdier in de auto op het parkeerterrein laten zitten, werd op initiatief van de Dierenbescherming op 23 mei 2018 een bord in een houten schildvormige lijst onthuld op een pilaar voor het Huis van de Vijf Zintuigen. Daarop is een variant te zien van het verkeersbord "Op slot, buit eruit" met de tekst "Op slot, hond eruit". Een tekst onder het bord verwees naar de Hondenkennel.

Verplaatsing of opheffing

Ontwerp nieuwe kennel 2021 (niet gerealiseerd)

De start van de bouw van het Efteling Grand Hotel en de herinrichting van het entreegebied hieromheen, betekende dat het servicegebouw in 2022 gesloopt zou gaan worden. De dienstverlening werd naar verderop op het parkeerterrein verplaatst. De wandelwagen- en rolstoelverhuur kwam in een nieuw gebouw parallel aan de Parkeerpromenade. Voor de hondenkennel werd ook een ontwerp gemaakt. Deze zou echter helemaal aan de andere kant komen, aan de rand van het hoofdparkeerterrein tussen de aanrijroute naar Vak K en de plantenkas. Hier werd een gebouwtje bedacht in dezelfde stijl als het nieuwe servicepunt aan de Promenade, met een luifel an de voorzijde en langere uitloop naar achteren.

Deze nieuwe kennel kwam er uiteindelijk toch niet. In het voorjaar van 2022 maakte de Efteling bekend dat de service per april dat jaar zou komen te vervallen. De reden om het niet op een andere plek voort te zetten was dat de regulering voor het hebben van een hondenopvang steeds strenger werd, terwijl de kennel maar door een beperkt aantal gasten gebruikt werd. Men onderzocht nog of er samenwerking mogelijk zou zijn met een gespecialiseerd opvangbedrijf in de nabijheid van de Efteling.[6]

  1. YouTube-reeks "Hier werk ik", aflevering Hoofdentree (31-03-2016)
  2. "1951 - De Efteling 10 jaar - 1961", document persinformatie door Bob Venmans, uitgave 1961
  3. Bob Venmans: Het Sprookje van de Efteling (1962)
  4. Limburgsch Dagblad: Efteling voor jong en oud (11-04-1975)
  5. Gniletfe: Jaartallen
  6. Efteling Blog: Vanaf april geen hondenkennel-service meer (4 maart 2022)