Koets.jpg

Op de kruising in Kaatsheuvel recht voor de entree van de Efteling stond vroeger een grote richtingwijzer gericht op de toegangsweg naar het park. Dit bord had aan beide kanten een afbeelding van een postkoets met vier paarden en acht personen: een ruiter op één van de paarden, twee inzittenden in de koets en vijf op de koets. Dit tafereel stond op een Piecks gele pijl waarop in sierlijke kapitalen DE EFTELING stond. De punt van de pijl had een langwerpige accoladevorm.

Ontwerp

Wegwijzer ontwerp.jpg

De richtingswijzer was een ontwerp van Anton Pieck. Op het ontwerp is ook nog een negende persoon te zien in de vorm van een man in ruiterkledij met posthoorn achterop het rijtuig.

Geschiedenis

Het bord stond al vóór 1960 op de kruising van de Van Heeswijkstraat en de Parklaan, de toenmalige toegangsweg naar de Efteling. Destijds was het te vinden op een lange paal van gelijke kleur en materiaal als de pijl, gestut door diagonale schoren, en hing een stuk over de rijbaan. Later is het verplaatst naar de (nieuwe?) berm midden op de Parklaan, en werd daar op twee palen gemonteerd.

In de laatste jaren was het bord opgesteld in de middenberm van de Europalaan, bij de ingang naar het huidige parkeerterrein. Hierbij werden enkele kleine aanpassingen aan het bord gedaan: er werd een donkere rand aan de pijl toegevoegd, en de zweep van de koetsier is verwijderd. In 2011 werd het bord verwijderd, waarna het in mei 2012 kortstondig te zien was in de tuin van het Efteling Museum. Daarna is het verplaatst naar een magazijn waar het nu nog altijd ligt.