Bord bij de poort naar EHBO Marerijk, voorheen gebruikt bij EHBO Speeltuin

Bij de EHBO-post wordt Eerste Hulp verleend Bij Ongelukken. Bezoekers kunnen hier terecht bij medische calamiteiten, alsook kleinere ongemakken als een blaar of hoofdpijn. De post dient ook als uitvalsbasis voor de verpleegkundigen die het park in dienst heeft. Deze kunnen vanaf de post op de fiets bij een noodgeval snel ter plaatse zijn. In het hoogseizoen is er ook een arts aanwezig.

EHBO'er is op de fiets snel ter plaatse

Momenteel is er één EHBO-post aanwezig in de Efteling, gevestigd in Marerijk, op de grens met Reizenrijk; aan de rechterzijde van de Speelweide, tegenover snoepwinkel De Soete Inval, te bereiken via een poort tussen een parkplattegrond en 't Suyker Huys. De post doet ook dienst als servicepunt voor de omroepinstallatie en de groepsbagage; een deel van de groepsbagagekluizen bevindt zich in de achterkant van het gebouwtje.

In de loop der jaren zijn er drie EHBO-posten geweest in het park:

Geschiedenis

In de Speeltuin en bij het Zwembad

Oude EHBO op de plattegrond van 1983

Twee jaar na de opening van de Speeltuin, in 1953, werd de eerste EHBO-voorziening in het park gevestigd.[1][2] Naar ontwerp van Anton Pieck werd een pand gebouwd voor het verlenen van hulp bij de vele ongelukjes die natuurlijk gebeuren in zo'n voorziening. In de eerste jaren van het park doet de huisarts van Kaatsheuvel, dr. Van Tuijn, dienst als parkarts. Op zijn initiatief wordt de EHBO-voorziening in het park verder geprofessionaliseerd; hij zorgt dat er in het hoofdseizoen ook een arts aanwezig is en regelt een apotheekje, waarvan de sleutel in beheer is bij de portier.[3]

Dokter van Tuijnpaviljoen

In 1962 wordt bij het Zwembad, geheel aan de andere kant van het park gelegen (het Oosterpark), een tweede EHBO-post geopend.[4] De post in de Speeltuin wordt in 1973 uitgebreid.[5]

In 1984 wordt de EHBO-service in het park flink opgeschaald. Twee artsen worden aangenomen die tijdens weekenden, op feestdagen en in het hoogseizoen bij toerbeurt dienst hebben. De uitbreiding van de service wordt gewaardeerd door de gast, maar de vele wisselingen binnen de EHBO-posten krijgen ook kritiek van de artsen. De Efteling zou teveel voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, waardoor de een na de ander tijdens het seizoen vertrekt en dat zou ten kosten gaan van de kwaliteit.[6] Het Zwembad van de Efteling sluit in 1988, maar de EHBO-post in het Oosterpark blijft wel in functie.

In het Lavenlaar en bij de Game Gallery

Het Leedhuys

De nieuwe attractie voor 1990, Het Volk van Laaf, wordt bedacht op het terrein van de oude speeltuin. De daar nog steeds gelegen EHBO-post valt binnen het plangebied voor het Lavendorpje. Het gebouw en de functie blijven behouden, maar worden meegenomen in het thema naar ontwerp van Ton van de Ven. De post gaat vanaf dat moment verder onder de naam Leedhuys. De gevelsteen met de aanduiding Dokter van Tuijnpaviljoen wordt verplaatst naar de post in het Oosterpark die tegenwoordig onder die naam bekend staat.

Zeven jaar na de sluiting va het Zwembad, in 1996, werden naast het bad ook de kleedhokjes en de verdere bebouwing van het zwembad gesloopt. Nadat er een tijdelijk theater op het bassin was gemaakt, verdween dit weer in 2002 en werd het terrein, Zonneweide genoemd, gebruikt als picknickveld en evenementenlocatie. In 2007 opende op deze plek De Vliegende Hollander. Ondanks al deze aanpassingen aan het gebied bleef de EHBO-post staan en in gebruik, bereikbaar via een pad naast de Game Gallery.

Garderobe wordt EHBO

Ingang EHBO Marerijk

De ligging van de EHBO-post in het Leedhuys bleek niet optimaal: te verscholen en daarmee lastig vindbaar voor de gast. In seizoen 2004 verhuist de post dan ook naar de voormalige garderobe aan de Dubbele Laan, waar deze nu nog steeds gevestigd is. Het Leedhuys is vanaf dat moment geen publieke voorziening meer en wordt later, in 2014, in gebruik genomen als kolf- en verzorgingsruimte.

Rond 2013 verliest ook het Dokter van Tuijnpaviljoen in Ruigrijk zijn EHBO-functie en wordt eveneens ingericht als kolf- en rustruimte. EHBO Marerijk is vanaf dat moment de enige EHBO-post in het park. In dat jaar werd tevens de eigen ambulance afgeschaft waarover de EHBO jarenlang kon beschikken.

Zie ook

  1. Henk vanden Diepstraten: De Efteling/Kroniek van een Sprookje. Baarn: Tirion (2002), p. 31
  2. Document 1591 - De Efteling tien jaar - 1961
  3. Henk vanden Diepstraten: De Efteling/Kroniek van een Sprookje. Baarn: Tirion (2002), p. 60
  4. Henk vanden Diepstraten: De Efteling/Kroniek van een Sprookje. Baarn: Tirion (2002), p. 62
  5. Gniletfe: jaartallenoverzicht
  6. Chef Waltman van Fata Morgana: "Door een club te maken krijg je een team", Efteling Nieuws (personeelsuitgave), november 1986