Het bord naast de ingang
Het gebouw in gebruik als garderobe

De EHBO-post Marerijk is de centrale EHBO-post in de Efteling, gelegen aan het begin van de Dubbele Laan, tussen de Speelweide en de spoorlijn, tegenover de Soete Inval. Hier kunnen bezoekers terecht voor kleine en grote medische calamiteiten, maar ook bedient men hier de omroepinstallatie en kan er de sleutel voor groepsbagagekluizen en voor de verzorgingsruimtes in het voormalige Leedhuys en Dokter van Tuijnpaviljoen hier verkregen worden.

Omschrijving

Als we het gebouw willen betreden zien we eerst een hoefijzervormige muur met poort. Deze muur heeft aan de linkerzijde een parkplattegrond (voorheen Automatische Informateur), aan de rechterhand is 't Suyker Huys gevestigd. In de aanloop vinden we ansichtkaartschrijftafels met een kleine overkapping en in het midden de poort. Boven de poort bevinden zich in elkaar gedraaide slangenfiguren. Alhoewel deze er al voor de komst van de EHBO-post zaten, sluiten ze goed aan bij de tegenwoordige functie als verwijzing naar de slang in de aesculaap, het symbool van de geneeskunde.

Onder de poort door vinden we het vrijstaande, gestucte gebouwtje in Pieckse uitvoering. Naast de deur met afdakje bevindt zich een uithangbord in de vorm van een ingezwachteld been met daarbij het rode kruissymbool. Eenmaal binnen is er een kleine balie waar de gast ontvangen kan worden, een door Anton Pieck ontworpen folderrek met parkfolders, en een prikbord met dankzeggingen van naar tevredenheid geholpen gasten.

Aan de zijkant aan Speelweidezijde is een ingang voor het medisch personeel. Hier stallen zij ook hun dienstfietsen. De achtergevel bestaat uit groepsbagagekluizen en enkele picknicktafels.

Geschiedenis

Het gebouwtje bestaat al sinds 1969 en werd gebouwd als een garderobe met baliefunctie aan de voorzijde, waar nu de ingang is, en een groot toiletblok in het achterste deel. De bouw kostte zo'n ƒ 19.000,-.

In de winter van 2004 werd de garderobe omgebouwd tot EHBO-post. Tot dan toe was die functie voor het Marerijk gevestigd in een gebouwtje de Speeltuin, dat in 1990 werd omgebouwd tot het Leedhuys, dat door deze verhuizing zijn EHBO-functie verloor. Het "uithangbeen" van het Leedhuys is meegenomen naar de huidige vestiging.