Het bord naast de ingang
Het gebouw in gebruik als garderobe

De EHBO-post Marerijk is de enige EHBO-post in de Efteling, gelegen aan het begin van de Dubbele Laan, tussen de Speelweide en de spoorlijn, tegenover De Soete Inval. Hier kunnen bezoekers terecht voor kleine en grote medische calamiteiten, maar ook bedient men hier de omroepinstallatie en kan er de sleutel voor groepsbagagekluizen en voor de verzorgingsruimtes in het voormalige Leedhuys en Dokter van Tuijnpaviljoen hier verkregen worden.

Omschrijving

Als we het gebouw willen betreden zien we eerst een hoefijzervormige muur met poort. Deze muur heeft aan de linkerzijde een parkplattegrond (voorheen Automatische Informateur), aan de rechterhand is 't Suyker Huys gevestigd. In de aanloop vinden we ansichtkaartschrijftafels met een kleine overkapping en in het midden de poort. Boven de poort bevinden zich in elkaar gedraaide slangenfiguren. Alhoewel deze er al voor de komst van de EHBO-post zaten, sluiten ze goed aan bij de tegenwoordige functie als verwijzing naar de slang in de aesculaap, het symbool van de geneeskunde.

Onder de poort door vinden we het vrijstaande, gestucte gebouwtje in Pieckse uitvoering. Naast de deur met afdakje bevindt zich een uithangbord in de vorm van een ingezwachteld been met daarbij het rode kruissymbool. Eenmaal binnen is er een kleine balie waar de gast ontvangen kan worden, een door Anton Pieck ontworpen folderrek met parkfolders, en een prikbord met dankzeggingen van naar tevredenheid geholpen gasten.

Aan de zijkant aan Speelweidezijde is een ingang voor het medisch personeel. Hier stallen zij ook hun dienstfietsen. De achtergevel bestaat uit groepsbagagekluizen en enkele picknicktafels.

Geschiedenis

Het gebouwtje bestaat al sinds 1969 en werd gebouwd als een garderobe met baliefunctie aan de voorzijde, waar nu de ingang is, en een groot toiletblok in het achterste deel. De bouw kostte zo'n ƒ 19.000,-.

In de winter van 2004 werd de garderobe omgebouwd tot EHBO-post. Het nam daarmee de functie over van de EHBO-post die sinds 1953 gevestigd was in een gebouw in de Speeltuin. Dit gebouw werd in 1990 omgebouwd tot het Leedhuys. Deze was echter door zijn positie in het park maar ook het inmiddels ingebouwd zijn door de Lavenhuysjes niet meer zo gunstig gelegen. De oude garderobe aan de Dubbele Laan had een betere ligging; samen met de EHBO-post Ruigrijk kon daarmee het park goed bestreken worden. Het "uithangbeen" van het Leedhuys en een bordje met de letters E.H.B.O boven de deur zijn meegenomen naar de huidige vestiging. Naast de poort is ook een groot door Anton Pieck ontworpen bord aangebracht met de tekst E.H.B.O. en de afbeelding van een arts die de arm van een patiënt verbindt. Het bord was ook eerder in gebruik bij de EHBO-post in de Speeltuin (maar niet bij het Leedhuys).

Sinds circa 2013 is de EHBO-post in het Ruigrijk niet meer als zodanig in gebruik en is EHBO Marerijk de enige post in het park.