't Suyker Huys
't Suyker Huys geopend in 2017
Locatie Marerijk
Type balie
Delicatesse suikerspin
Geopend 1999
Kassa's 1
Horeca
Boodschap 73x73.png

Zie Den Suykerbuyk voor het ijssalonnetje op het Anton Pieckplein.

't Suyker Huys is een horecapuntje in het Marerijk waar men een suikerspin kan kopen.

Tussen de huidige EHBO-post en het Carrouselpaleis kun je 't Suyker Huys vinden, een smal hokje met toonbank waarvandaan popcorn en suikerspinnen verkocht worden. Het piepkleine huisje is opgetrokken in typische Eftelingstijl, met gestucte muurtjes en dakpannetjes. De minuscule afmeting van het hokje zorgde ervoor dat het dienstdoende personeelslid aan het einde van de dag vaak helemaal onder de stukjes suikerspin zit, wat immer een grappig gezicht was.

Het hokje bestaat al op zijn minst sinds de jaren 70, maar op 2 mei 1999 opende er 't Suyker Huys, aanvankelijk tot en met seizoen 2007. Het was alleen geopend op dagen dat er meer dan 10.000 bezoekers in het park waren. Na 2007 deed het weer dienst als kleine opslagplaats hoewel er opvallend genoeg nog wel regelmatig suikerspinnen verkocht worden vanuit een mobiele kraam tegenover 't Suyker Huys. Binnen, achter de toonbank, vonden we een plankje met ouderwetse potjes en aan de muur hingen Pieckse portretjes van dames met een suikerspinkapsel. Deze decoratie uit 't Suyker Huys is in april 2009 verplaatst naar In de Gelaarsde Kat.

In 2012 opende 't Suyker Huys weer, dat wil zeggen, de balie van het Huys werd in beslag genomen door de verkoop van slush puppies die getapt worden door een personeelslid dat voor het huisje staat. De seizoenen daarna was het horecapuntje weer gesloten.

Sinds de Gelaarsde Kat in het voorjaar van 2017 op de gezonde tour is, is het Suyker Huys weer open en zijn oude assortiment weer terug: je kunt er weer geregeld terecht voor suikerspinnen en popcorn.