Boodschap 73x73.png

Zie Den Suykerbuyk voor het ijssalonnetje op het Anton Pieckplein.

't Suyker Huys in 2002
Portretje van een dame met suikerspinkapsel

't Suyker Huys is een horecapuntje in het Marerijk waar men lange tijd een suikerspin kon kopen en tegenwoordig slush puppies aan de man gebracht worden.

Tussen de huidige EHBO-post en het Carrouselpaleis kun je 't Suyker Huys vinden, een smal hokje met toonbank waarvandaan popcorn en suikerspinnen verkocht werden. Het piepkleine huisje is opgetrokken in typische Eftelingstijl, met gestucte muurtjes en dakpannetjes. Binnen, achter de toonbank, vinden we een plankje met ouderwetse potjes en aan de muur hingen Pieckse portretjes van dames met een suikerspinkapsel. De minuscule afmeting van het hokje zorgde ervoor dat het dienstdoende personeelslid aan het einde van de dag vaak helemaal onder de stukjes suikerspin zat, wat immer een grappig gezicht was.

Het hokje bestaat al op zijn minst sinds de jaren 70, maar op 2 mei 1999 opende er 't Suyker Huys, tot en met seizoen 2007. Het was alleen geopend op dagen dat er meer dan 10.000 bezoekers in het park waren. Na 2007 deed het weer dienst als kleine opslagplaats hoewel er opvallend genoeg nog wel regelmatig suikerspinnen verkocht worden vanuit een mobiele kraam tegenover 't Suyker Huys. De decoratie uit 't Suyker Huys is in april 2009 verplaatst naar In de Gelaarsde Kat.

In 2012 opende 't Suyker Huys weer, dat wil zeggen, de balie van het Huys werd in beslag genomen door de verkoop van slush puppies die getapt worden door een personeelslid dat voor het huisje staat.