Ansichtkaarten in de Marskramer, zomer 2009

Een ansichtkaart (ook ansicht of prentbriefkaart) is een kaart met op de ene zijde een afbeelding. In de eerste tijd, eind negentiende eeuw, noemde men het ook wel aanzichtkaart. In de Efteling is de ansichtkaart één van de oudste en daarmee meest-verkochte souvenirs die, zeker tot in de jaren negentig, bijzonder populair waren. De Efteling biedt al sinds haar bestaan ansichtkaarten aan in haar assortiment. Tot eind jaren zestig waren dit fotoafdrukken in grijswaarden, later werden dit kleurenkopieën op dikker papier. De meeste Efteling-ansichtkaarten worden gedrukt door Euro Color Creative.

In de beginjaren mochten ze uitsluitend zwart-wit zijn, kleurenkaarten zou Anton Pieck te uitbundig hebben gevonden.[1]

Een speciaal verkooppunt voor ansichtkaarten werd in 1966 gebouwd tegenover de souvenirwinkel, het hokje nu bekend als 't Suyker Huys. Ernaast waren speciale schrijftafels te vinden waar je de aankoop direct kon beschrijven (twee daarvan zijn nog aanwezig).

Nabij de Marskramer is een brievenbus waar aangekochte ansichtkaarten ter verzending aangeboden kunnen worden.

Wetenswaardigheid

  • In de wachtrij van Carnaval Festival zijn uitvergrote ansichtkaarten aangebracht op de muren, waarop Jokie een bezoek brengt aan verschillende landen.
  1. Eftelist: Uit de gesprekken met Henny Knoet (2013)