Euro Color Cards in Sleeuwijk bij nacht

Excellent Crossmedia Concepts (ECC), eerder bekend als Euro Color Cards is het bedrijf dat sinds de jaren zestig verantwoordelijk is voor het drukken van folders, souvenirboekjes, boeken en postermateriaal voor de Efteling. Ook was het bedrijf decennialang (vanaf de jaren 70 tot ongeveer 2010) verantwoordelijk voor de professionele fotografie voor het park. Tegenwoordig is het bedrijf nog maar voor een klein deel van het drukwerk verantwoordelijk; de Efteling doet nu veel in eigen beheer of met vaste freelancers.

Oprichting en ontwikkeling

Het bedrijf is opgericht in 1963 onder de naam Euro Color Cards en boekte al snel faam met de goede kwaliteit en kleurechtheid van de gedrukte kleurenfoto's. In 1974 verhuisde het bedrijf naar Sleeuwijk, waar het decennia lang gevestigd was. In 1986 veranderde de naam in Euro Color Creative. ECC begon 1995 als eerste bedrijf in Nederland te experimenteren met een professionele digitale camera en is al snel helemaal overgestapt op digitale fotografie en beeldbewerking.

In 2011 ging het samen met drukkerij Tuijtel uit Hardinxveld-Giessendam, verhuisde naar die plaats en in 2013 werd de naam veranderd naar Excellent Crossmedia Concepts.

Fotoboekjes

Euro Color Cards, zoals het bedrijf bij veel mensen bekend staat, drukt en fotografeert al sinds 1972 de fotoboekjes van de Efteling en was al eerder ook verantwoordelijk voor de druk en fotografie van verschillende ansichtkaarten in het park. Fotograaf Richard de Bruijn werkte sinds 1976 als fotograaf aan de fotoboekjes. Hij werd in 1990 ook eigenaar van het bedrijf, en bleef dat tot de fusie van 2011.

Wat er precies zo uniek is aan de inkt die ECC gebruikt is het geheim van de smid, maar men zegt dat veel Eftelingliefhebbers in hun jeugd de zware wintersluiting hebben overbrugd door de geur van de fotoboekjes te snuiven.

Hans Wolzak

ECC-lithograaf en illustrator Hans Wolzak tekende in de jaren 70 allerlei illustratiemateriaal voor het park, zoals kleurplaten en een schetsboek. Dit gebeurde onder toeziend oog van Ton van de Ven. Wolzak ontwierp ook het Efteling Ganzenbord, waar Anton Pieck erg tevreden over was.

Verwijzingen