Burgers
De kraam in het Ruigrijk
De kraam in het Ruigrijk
Locatie Ruigrijk, Speelweide
Type balie
Assortiment hamburgers, dranken
Thema Efteling Stoomtrein Maatschappij
Geopend mei 2017
Kassa's 1
Terras nee
Opgevolgd door De Likkebaerd
Horeca

Burgers is een verplaatsbaar horecapunt, waar uitsluitend hamburgers en dranken worden verkocht. De keet werd aanvankelijk geplaatst naast de Python, op het plein voor horecacomplex Station de Oost. De opening vond plaats op dinsdag 23 mei 2017; begin oktober werd de keet daar weer verwijderd. Tijdens het Negen Pleinen Festijn 2018 werd hij geplaatst op de Speelweide.

Omschrijving

Het horecapunt is gedecoreerd in lijn met de stijl van de oorspronkelijke locatie naast Station de Oost, met houten panelen in bruine beitstinten (de nerfstructuur van het hout was zichtbaar) en een eenvoudige luifel. Op de hoeken van de nok van het vrij vlakke zinken schilddak prijken twee kleine pironnen als decoratie. Op het door twee bolletjes geflankeerde gevelbord met de naam van het horecapunt is het uit een verstrengelde E en S samengestelde logo van de Efteling Stoomtrein Maatschappij te vinden.

Als de kraam gesloten is, zijn op de raampanelen silhouetten van brutale appjes te zien, die in de weer zijn met kookgerei. Op het ontwerp is te zien dat ook gesuggereerd werd om in plaats van het klepluik om de balie af te sluiten, gebruik te maken van gelede vouwraampjes zoals we die kennen van bijvoorbeeld 't Gebraad.

Assortiment

Op de menukaart staan hamburgers, cheeseburgers, kipburgers en vegetarische tomato burgers. Volgens de eigenaren bevatten de hamburgers 100 procent rundvlees.

Bij Burgers werden de hamburgers en vegetarische burgers verkocht voor 4,95 euro per stuk. Cheeseburgers en kipburgers kostten 5,25 euro. Daarmee was het burgertentje duurder dan de hamburgers en cheeseburgers die de Efteling elders verkoopt (3,75 euro in 2017).

Geschiedenis

De verkoopbalie wordt niet uitgebaat door de Efteling zelf, maar door twee externe horeca-ondernemers, Marijn Minderhoud en Raoul Dumoulin. Zij richtten speciaal daarvoor het bedrijf BurgerPro BV op. Het contract liep tot minimaal eind oktober 2017. De burgertent was in het eerste jaar dagelijks geopend, ook na de drukke zomermaanden.

Dumoulin had in het verleden al eens contact met het park als uitbater van De Vrolijke Noot. Het uiterlijk van de hamburgertent werd door de Efteling ontworpen. Minderhoud bepaalde het interieur en voerde het project ook zelf uit.

Foodlaan en varianten

Burgers sloot weer in oktober 2017. Het concept was kennelijk een succes, want in april 2018 opende de Efteling een nieuw, permanent horecapuntje op de plek van Burgers: De Likkebaerd. Het leek er even op dat het hier mee klaar was voor Burgers, maar de zomer daarop dook de keet vrolijk weer op, geheel ongewijzigd qua uiterlijk en assortiment, op de Foodlaan van de Speelweide. Kennelijk werd het geen probleem geacht deze Efteling Stoomtrein-thematisering ongewijzgd te verplaatsen naar de Speelweide. Burgers is dan alleen geopend op de vrijdagen en zaterdagen van het Negen Pleinen Festijn.

In de zomer van 2019 doken er nog twee varianten van de kraam op. Op het Ruigrijk-plein werd tijdens het Negen Pleinen Festijn een kraam voor kebab en een voor frites aangekleed in hetzelfde Efteling Stoomtrein-maatschappij-thema dat voor Burgers gebruikt was.

Zie ook