Burgers
Ruigburger1.jpg
Locatie Ruigrijk
Type balie
Assortiment hamburgers, dranken
Thema Efteling Stoomtrein Maatschappij
Geopend mei 2017
Gesloten okt 2017
Kassa's 1
Terras nee
Opgevolgd door De Likkebaerd
Horeca

Burgers was de naam van een tijdelijk horecapunt gevestigd naast de Python, op het plein voor horecacomplex Station de Oost. Er werden uitsluitend hamburgers en dranken verkocht. De opening vond plaats op dinsdag 23 mei 2017; begin oktober werd de keet weer afgebroken.

De verkoopbalie werd niet uitgebaat door de Efteling zelf, maar door twee externe horeca-ondernemers, Marijn Minderhoud en Raoul Dumoulin. Zij richtten speciaal daarvoor het bedrijf BurgerPro BV op. Het contract liep tot minimaal eind oktober 2017. De burgertent was dagelijks geopend, ook na de drukke zomermaanden.

Dumoulin had in het verleden al eens contact met het park als uitbater van De Vrolijke Noot. Het uiterlijk van de hamburgertent werd door de Efteling ontworpen. Minderhoud bepaalde het interieur en voerde het project ook zelf uit.

Het horecapunt was gedecoreerd in lijn met de stijl van het naastgelegen Station de Oost, met houten panelen in bruine beitstinten (de nerfstructuur van het hout was zichtbaar) en een eenvoudige luifel. Op de hoeken van de nok van het vrij vlakke zinken schilddak prijken twee kleine pironnen als decoratie. Op het door twee bolletjes geflankeerde gevelbord met de naam van het horecapunt was het uit een verstrengelde E en S samengestelde logo van de Efteling Stoomtrein Maatschappij te vinden. Op het ontwerp is te zien dat ook gesuggereerd werd om in plaats van het klepluik om de balie af te sluiten, gebruik te maken van gelede vouwraampjes zoals we die kennen van bijvoorbeeld 't Gebraad.

Op de menukaart stonden hamburgers, cheeseburgers, kipburgers en vegetarische tomato burgers. Volgens de eigenaren bevatten de hamburgers 100 procent rundvlees.

Bij Burgers werden de hamburgers en vegetarische burgers verkocht voor 4,95 euro per stuk. Cheeseburgers en kipburgers kostten 5,25 euro. Daarmee was het burgertentje duurder dan de hamburgers en cheeseburgers die de Efteling elders verkoopt (3,75 euro in 2017).

Het concept was kennelijk een succes, want in april 2018 opende de Efteling een nieuw, permanent horecapuntje nabij de Python: De Likkebaerd.

Zie ook