In den Hoorn des Overvloeds
In den Hoorn des Overvloeds
Locatie Anton Pieckplein
Type balieverkoop
Assortiment koffie, ijs
Ontwerp Anton Pieck
Geopend 1955
Kassa's 1
Terras ja
Horeca

In den Hoorn des Overvloeds is een horecapunt in het Marerijk, aan het Anton Pieckplein tegenover Het Witte Paard. Het gebouwtje werd ontworpen door Anton Pieck en werd in 1955 op het plein geplaatst. Het horecapuntje heeft een assortiment aan warme en koude dranken, (soft-)ijs en verschillende kleine versnaperingen als gevulde koeken. In tegenstelling tot wat het bord aan het horecapunt beweert verkoopt men hier géén Brabantse Koeken.

Het gebouw wordt aan linkerzijde geflankeerd door Speeltuin Gijs, en ervoor staat het beeld van de Ganzenhoedster. Het gebouwtje zelf is in basis een vierkante vorm met daaraan ter rechterzijde een kwartcirkel geplakt, die afrondt naar achteren, waardoor de voorgevel rond doorloopt in de rechterzijgevel. In de gehele voor- en rechtergevel is een doorlopend raam geplaatst. Boven dit raam loopt een evenzo afgeronde luifel met daarop de naam van de uitspanning. Bovenop het vierkante deel geeft een puntdakje met dakpannen het geheel wat diepte. De voor- en achterzijde van het puntdakje zijn gedecoreerd met hoorns des overvloeds.

De Hoorn des Overvloeds of Cornucopia is een legendarisch object uit de Griekse mythologie. Volgens de mythe is de Cornucopia de hoorn van de geit Amalthea, die Zeus zoogde op Kreta. Als dank zette Zeus haar aan de hemel als een sterrenbeeld, en haar hoorn schonk de houder ervan alles wat hij of zij begeerde. De overvloed zoals de hoorn die schenkt wordt in uitbeeldingen voornamelijk gerepresenteerd door groente en fruit.

De Ganzenhoedster en In den Hoorn des Overvloeds.

Midden jaren vijftig zijn de jaren waarin de Speeltuin in rap tempo tot ontwikkeling komt. In 1955 wordt het zogenaamde Speeltuinplein geopend met het horecapunt 'In den Hoorn des Overvloeds', waar door de jaren heen ook verschillende souvenirs zijn verkocht. Tegenwoordig is het één van de kleinere horecapunten van het park.

Wilt ge voor uw wijf iets soecken, dan vindt men hier: Brabantsche Koeken.

Bij een opknapbeurt in 2016 werd de boeiboordtekst wat meer naar links geschilderd; vanaf december van dat jaar werd in het kader van het assortiment tijdens de Winter Efteling het 'Wilt ge voor uw wijf...-bord vervangen door een bordje met een ober met taart en chocolademelk, ontworpen door Jeroen Verheij. Het opschrift luidt: Chocolade in vele soorten! Alhier verkrygbaar. In tegenstelling tot het zomerbord klopt dit wel: de Hoorn schenkt tijdens deze winter vier chocolademelkvarianten, waaronder Sneeuwwitje, dat overigens al sinds 2000 van tijd tot tijd verkrijgbaar is bij het horecapunt, en hier ook voor het eerst werd verkocht.