De Cameleon
De Cameleon in het fifties-thema in 1991
De Cameleon in het fifties-thema in 1991
Locatie Reizenrijk
Type à la carte
Thema wisselend
Geopend 1990
Gesloten 2001
Terras ja
Opvolger van Mr. Bongo & Co.
Opgevolgd door De Florant
Horeca

De Cameleon was het à-la-cartegedeelte van het Café-Restaurant, het voorste gedeelte nabij het Carnaval Festivalplein, van 1990 tot 2001. Het deed zijn naam eer aan: het restaurant veranderde geregeld van thema.

Thema's

Jaar Thema
1990 Rusland
1991-1992 Fifties
1993 Hongarije
1994-1996 Circus
1997-2000 Familie Vermeer
Ontwerp voor de ingang in Russisch thema door Henny Knoet

In 1990 begint de Efteling met het invoeren van jaarthema's, wat voornamelijk het live-entertainment beïnvloedt. Mr. Bongo & Co., het restaurant dat in de voorgaande twee seizoenen op de plek van de Cameleon zat, past daarop de naam aan en wordt gedecoreerd in het jaarthema: Rusland. De ingang aan het terras krijgt een speciaal Russisch torentje en er is te genieten van een Russisch 3-gangen-dinerbuffet.

In 1991 is het Eftelingjaarthema 'de fifties'. Hoewel De Cameleon nog steeds als zodanig wordt aangekondigd in folder en plattegrond, is bij het restaurant zelf het thema dusdanig ver ingevoerd dat er ook een andere naam op de gevel staat. Als Jolina's Diner is het restaurant in de stijl van het Amerika van de jaren vijftig. Op de entree op het terras staat een roze Cadillac en binnen zijn jukeboxen neergezet met bijhorende muziek. Er hangen Amerikaanse vlaggen aan het plafond en de bediening is in spijkerbroek. Tijdens het zomerseizoen is er in de Panoramazaal, op de bovenste verdieping van het Café-Restaurant, een speciale Fifties-tentoonstelling. Het thema blijft in het jubileumseizoen 1992 aanwezig.

Men keert terug naar een land als thema in 1993, dit keer Hongarije. Een houten dakje wordt op de ingang van het restaurant geplaatst. Op de menukaart is natuurlijk goulash te vinden.

Een jaar later komt de Kleuterhof naast het Café-Restaurant. Het thema van de Cameleon sluit aan op de vrolijke kleuren en clownsgezichten met het thema circus. Vlaggetjes aan lijnen zijn te zien boven de serre van het restaurant, als ware het een circustent. De hoofdingang van het Café-Restaurant krijgt een poort in de vorm van geopende tentdoeken. Dagelijks zijn clowns en jongleurs te zien. Op het menu staan vooral gerechten voor kinderen, zoals pannenkoeken. Tot in 1996 blijft dit thema behouden.

Familie Vermeer in 1997

In 1997 komt de Familie Vermeer, een dinershow die een seizoen eerder in een spiegeltent op het Dwarrelplein stond, naar het Café-Restaurant. De gang van het restaurant is hiervoor aangepast en de Panoramazaal verbouwd en ingericht voor het Gastvrije Familie Vermeer Feest, dat geboekt kan worden door groepen. Het amusementsdiner is ook te bezoeken door individuele bezoekers in de Cameleon. Het themarestaurant wordt ingericht in de stijl van de kermisfamilie, het diner gepresenteerd en opgediend door de familie zelf. Het live-entertainment komt en passant bij de mensen aan tafel zitten om familieverhalen te vertellen. Ook in 1998 en 1999 is de Cameleon het Vermeerrestaurant, maar dit keer zonder het live-entertainment. De poort voor de hoofdingang is verwijderd. In 2000 vertrekt de familie Vermeer uit de Efteling, maar de Cameleon blijft in dezelfde stijl.

In 2001 krijgt het hele restaurant weer een metamorfose. Het hele complex zal voortaan, zoals past bij het Reizenrijk, de Ballonvaarder heten. De Cameleon wordt De Florant.