Wachtruimte 1e Klas
1ewachtruimte.jpg
Locatie Station de Oost
Type bar
Assortiment koffiespecialiteiten, drank
Delicatesse shortcake
Thema 19e eeuwse stationsrestauratie
Ontwerp Pim-Martijn Sanders
Geopend 2009
Terras ja
Opvolger van De Likkebaerd
Horeca

De Wachtruimte 1e Klas (ruang tunggu kelas satu), een enkele keer ook aangeduid als 1e Klas Wachtruimte, is een bar met zitgelegenheid in Station de Oost die gelegen is achterin in het linkergedeelte van het station. De bar werd tegelijk met het station geopend in 2009 en verkoopt allerlei dranken, maar legt zich sinds december 2016 toe op koffiespecialiteiten.

Achter de gedecoreerde houten bar is een achterwand met spiegels in bogen en daartussen klassieke houten pilasters met cannelures te vinden. Boven de met zwart graniet bedekte bar hangen bollampen die de uitstraling hebben van oude gasverlichting. Boven de bar bevinden zich twee borden en een grote klok. De menuborden aan de wanden hebben een groot ES-logo van de Efteling Stoomtrein Maatschappij.

De tafeltjes die bij de bar horen zijn enigszins afgeschermd van het grote centrale middendeel van Station de Oost door een aantal bogen met daartussen (sinds 2016) vaste beklede bankjes met lage tafeltjes. Ook is de vloer van de Wachtruimte uitgevoerd in hout in plaats van tegels zoals de rest van het station. Achter de bar vinden we wel kleine zwarte tegeltjes op de grond. Natuurlijk kunnen gasten van de bar ook elders in het station plaatsnemen, net als andersom. Om de rij bij de bar een beetje te structureren is er een lage afscheiding geplaatst. De ramen van de wachtruimte geven zicht op het perron, en van tijd tot tijd dus op de Stoomtrein. Tussen de ramen hangen panelen met sepia-foto's van de drie locomotieven, van links naar rechts Aagje, Moortje en Trijntje. Achterin is een klein hoekje met twee panelen met reclame voor het assortiment hier.

Bij de ombouw in 2016 werd de ruimte gesponsord door koffiebrander Douwe Egberts, en was onder andere op de panelen achter de balie en op de grote klok het rode DE-logo aangebracht. Omdat sinds begin 2018 DE niet meer de koffieleverancier van de Efteling is, zijn alle logo's verwijderd van bebording en serviesgoed.