La Dame Blanche
Exterieur La Dame Blanche
in Het Witte Paard
Locatie Marerijk
Type balie
Assortiment softijs
Geopend 14 mei 2022
Kassa's 2
Terras ja
Opvolger van Swirl's Ice Cream
Horeca

La Dame Blanche is een balieverkooppunt in Het Witte Paard, in de hoek schuin tegenover 't Gemack. Het verkoopt bekers softijs met door de klant zelf te kiezen toevoegingen en saus.

Onder de huidige naam en vorm opende het in 2022, maar al vanaf midden jaren zeventig bevindt zich in deze hoek van het gebouw een horecapunt: het begon als koffiebalie de Koffieshop. Vanaf de zomer van 2011 is het een ijsverkooppunt.

Omschrijving

IJssalon La Dame Blanche is feitelijk de naam voor de hele westelijke zijvleugel van Het Witte Paard. Dit zitgedeelte is ingericht met witte tafeltjes en stoeltjes zoals je die ook in een ijssalon zou treffen. Aan de muur bevindt zich decoratie zoals ijscoupes. Je hoeft hier overigens niet per se ijs te eten, je kunt er ook gaan zitten met je dienblaadje uit het zelfbedieningsgedeelte.

In de hoek van het gebouw bevindt zich het ijsverkooppunt met twee balies haaks op elkaar: de eerste is toegankelijk vanaf binnen in het restaurant, de andere richt zich op verkoop vanaf het terras. Binnen zijn twee grote softijsmachines opgesteld en in de toonbank bevinden zich bakjes met 'toppings', de ingrediënten zoals fruit, chocola en snoep die je zelf kunt kiezen om je ijs mee te verrijken.

De beker vol softijs en toppings

Voor het ijsje wordt softijs in een kartonnen beker gedaan. Je kunt drie toppings kiezen, en daarbij een saus: mango, aardbeien, chocolade of karamel. Dit kost € 4,95. Optioneel kun je er slagroom bij krijgen. Ook is er een seizoensspecial: een vastgestelde combinatie van ijs met specifieke toppings en saus.

De naam

IJssalon La Dame Blanche in glas-in-lood bij het verkooppunt

De naam La Dame Blanche ('de witte dame') verwijst naar de beroemde ijsspecialiteit 'dame blanche', zijnde een coupe bestaande uit vanilleroomijs met warme chocoladesaus. De ijscoupe ontleent haar naam weer aan de opera van François-Adrien Boieldieu uit 1825, 'La Dame Blanche'. De naamgevende witte dame daaruit is een goedgezinde geestverschijning, vergelijkbaar met de Witte Wieven zoals die voorkomen in Baron 1898 of Vrouwe Goeds uit het verhaal van Villa Volta. Chef-kok Auguste Escoffier noemde een ijsgerecht met warme chocoladesaus naar deze opera.

Al sinds de verbouwing van Het Witte Paard in 2014 heet het zitgedeelte aan deze zijde 'IJssalon La Dame Blanche', een naam gekozen vanwege de overeenkomst van het wit in de naam van de ijscoupe met de naam Het Witte Paard. Het verkooppunt zelf daarentegen droeg toen nog niet deze naam, maar die van een externe sponsor. Vanaf 2022 heet ook het horecapunt La Dame Blanche. Aan weerszijden van de buitenbalie is de naam in glas-in-lood verwerkt met daarbij in wit een silhouet van een vrouwenhoofd.

Overigens is er bij La Dame Blanche geen dame blanche verkrijgbaar.

Geschiedenis

Op deze plek is sinds de tweede helft van de jaren zeventig een balieverkooppunt gevestigd. De eerste jaren was dit de Koffieshop, wat toen voor de meeste mensen nog ondubbelzinnig betekende dat er koffie en andere warme dranken verkocht werden. Naast de verkoopbalie werd er een ronde witte plantenbak/zitbank gemaakt waarin een berk werd geplant.

Bij de grote renovatie van het Witte Paard in 2001 werd de balie gesloopt. Alleen de ronde witte bank buiten bleef staan (en staat er nu nog). Tien jaar later, in de zomer van 2011, kwam er weer een verkooppunt op deze strategische hoek, nu van ijsspecialiteiten. Hiervoor werd het externe, generieke concept van Ola naar binnen gehaald, Happiness Station, een verkooppunt van haar product Swirl en andere soorten ijs. Later werd de naam gewijzigd in het omschrijvender Swirl's Ice Cream. In Polles Keuken kwam ook een verkoopbalie van het concept.

Omdat Ola het merk Swirl verkocht, kwam aan de Swirl's Ice Cream in 2022 een einde. De Efteling besloot de ijsverkoop te handhaven en hier nu een eigen softijsproduct te gaan verkopen, dat slechts door de oogharen bezien een beetje op een Swirl lijkt maar in feite vele malen simpeler is. Het verkooppunt werd aangepast en vanaf nu ijssalon 'La Dame Blanche' genoemd, de naam die het naastgelegen zitgedeelte al sinds 2014 had doortrekkend naar het horecapunt zelf. Aan weerszijden van de counter aan het terras zijn borden opgehangen met opschrijft "IJS", in glas-in-lood de naam 'IJssalon La Dame Blanche' en eronder een verticaal scherm waarop het assortiment aangeprezen kan worden. Sinds 14 mei 2022 is het geopend onder deze naam.

Zie ook