Swirl's Ice Cream in Het Witte Paard

Swirl's Ice Cream (eerder Happiness Station) was een keten ijsverkooppunten van Ola, waarvan er twee in de Efteling te vinden waren.

In het voorjaar van 2022 stopte de aanwezigheid van Swirls en sindsdien worden in de twee punten Efteling-eigen softijs verkocht.

Assortiment

Bij een Swirl's Ice Cream waren diverse Ola-producten verkrijgbaar, zoals natuurlijk de Swirl (softijs gemengd met fruit en chocolade naar keuze), Magnums en milkshakes. In februari 2017 werd pindakaas aan de smaken toegevoegd. In samenwerking met Calvé (een ander merk van Unilever) werd toen de Peanut Butter Swirl geïntroduceerd.

Geschiedenis

Visualisatie Happiness Station in het Witte Paard, 2011

Aansluitend bij de opening van Raveleijn in 2011 wilde de Efteling de horecacapaciteit in de directe omgeving uitbreiden. Er kwam daarom in de hoek van Het Witte Paard een balieverkooppunt voor ijs. Partner in Kwaliteit van de Efteling Ola zou hier een concept van zichzelf plaatsen: Happiness Station.

Nadat in Duitsland al zo'n vijftien van deze punten gevestigd waren, werd de eerste in Nederland bij Het Witte Paard gevestigd. Het betrof hier een Happiness Station Express met beperkt assortiment. De aankleding was geheel conform dit concept en dus niet gerelateerd aan de omgeving in de Efteling of het Marerijk. De formule werd in Nederland verder uitgerold, met name op treinstations. Een tweede punt in de Efteling, in Polles Keuken, volgde in 2012. Dit kreeg de (bij)naam Glad IJs. In 2017 werd de naam landelijk, dus ook in de Efteling, gewijzigd in het meer descriptieve Swirl's Ice Cream.

Nadat Efteling Partner in Kwaliteit Ola het merk verkocht aan Steimans (eigenaar van andere suikerwinkels als MultiVlaai en Jamin) werd in het voorjaar van 2022 de verkoop van Swirls in het park gestaakt, en werd in de twee verkooppunten een Efteling-eigen softijsproduct verkocht. De vestiging in het Witte Paard ging vanaf dat moment verder onder de naam IJssalon La Dame Blanche.

Het nieuwe product lijkt oppervlakkig gezien een beetje op een Swirl, in de zin dat het een beker softijs is met naar keuze verschillende ingrediënten en een saus. Echter, een Swirl bestaat uit twee soorten softijs door elkaar en wordt na het kiezen van de ingrediënten nog bewerkt met een staafmixer, waar de naam ook vandaan komt. Bij nieuwe softijsbeker van de Efteling gebeurt dat niet.