De Gelagkamer
Visual van de bar, ontworpen door Ton van de Ven maar hier getekend door Theo Spies

De Gelagkamer is de bar van het Efteling Hotel.

Rechts van de lobby van het Efteling Hotel vinden we restaurant De Hoffelijke Heraut, een toiletgroep én de hotelbar De Gelagkamer. De bar is naar ontwerp van Ton van de Ven en is rijkelijk gedecoreerd in Eftelingsfeer; ontwerpschetsen van Anton Pieck aan de muur, veel krullen en donkere kleuren, gelakte lambrisering en Efteling-tapijt op de vloer. De bar heeft een ruim assortiment in zowel alcoholische als niet-alcoholische dranken en cocktails. Verder biedt de bar borrelhapjes als tapas, bitterballen en een assortiment gebak.

het logo van de Gelagkamer op een menukaart in 2002

De bar bestaat uit twee stukken, het gedeelte bij de bar en een apart afsluitbaar gedeelte aan de kant van de Europalaan. Dit tweede gedeelte, op de plattegrond aangeduid als "VIP bar" maar met niet veel meer allure dan het hoofddeel, heeft een deur naar het Speelkasteel. Tot enkele jaren geleden was er een piano te vinden in de hoek van de bar, maar deze heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een minder sfeervolle televisie, waarop regelmatig sportwedstrijden te zien zijn.

De Gelagkamer heeft enkele malen als uitvalsbasis gediend voor dorstige Eftelingliefhebbers. Na de laatste dag van het zomerseizoen in 2000 was de bar afgeladen met tientallen Eftelingfans van allerlei pluimage - een aantal dat zelden of nooit meer werd gehaald. De bar wordt vaak gebruikt door personeelsleden.

De naam 'Gelagkamer' werd vanaf december 1996 gevoerd en tegelijkertijd werd de bar 'warmer gemaakt' met vloerbedekking, sprookjesachtige attributen en veel schilderijen aan de muur.[1]


Verwijzingen
  1. 'Efteling Hotel bouwt aan een meer sprookjesachtig imago', Efteldingen, december 1996