Theo Spies in 1990

Theo Spies is één van de twee architecten die verantwoordelijk waren voor het Efteling Hotel.

Spies werd betrokken bij het ontwerp het hotel door Paul Beck, die vanuit zijn vorige baan in Nijmegen eerder met hem had samengewerkt. Spies schetste de eerste kasteelcontouren van het hotel. Zijn ontwerpen werden echter afgekeurd bij de gemeentelijke welstandscommissie.[1] Uiteindelijk werd Wilco Meeuwis bij het project betrokken en kreeg deze de leiding over het exterieur.

Spies zorgde voor de bouwkundige begeleiding en het ontwerp van het interieur,[2] zoals de kamers, vergaderzalen, ontvangsthal en restaurant. Ook was hij verantwoordelijk voor het bedenken en inrichten van de oorspronkelijke themasuites. Op dat moment was de zakelijke markt als belangrijkste doelgroep. In de loop der jaren is de doelgroep veranderd en is steeds meer thema en decoratie toegevoegd, en zijn de oudste themakamers vervangen. Daarmee zijn er van de oorspronkelijke ontwerpen van Spies niet veel meer over in het huidige hotel.

Spies is nog steeds actief als architect en projectontwikkeling in voornamelijk de verblijfssector, via zijn eigen bedrijf SBS Architectuur.

  1. Persoonlijk gesprek met Jan Verhoeven, september 2013
  2. Efteling Hotel Special Magazine, Efteling-uitgave, 1991