Slaapgedeelte van de suite

De Hans Christian Andersen-suite is een themakamer in het Efteling Hotel in het thema van de sprookjes van Hans Christian Andersen en werd geopend op 24 juni 2005, in het jaar waarin hij 200 jaar geleden werd geboren. De opening werd verricht door 'HCA-goodwill-ambassadrice' Daphne Deckers. De kamer bevindt zich op de zesde verdieping in de hoekkamer aan de voorzijde/straatzijde.

De kamer is geschikt voor vier personen (twee tweepersoonsbedden) en bestaat uit een slaapgedeelte, een zitgedeelte en badkamer. De ruimte is deels aangekleed met gestucte muren, doorpiepende baksteentjes en bogen met een eigen versie van de Rode Schoentjes, inclusief de muurschildering van Karen die ook in het Sprookjesbos te zien is.

Zithoek met vitrines

Daarnaast bevindt zich een zitgedeelte met veel houtwerk waar kabinetjes zijn die attributen bevatten uit verschillende sprookjes: de gouden nachtegaal uit "De Chinese nachtegaal", een paar zwavelstokjes uit "Het meisje met de zwavelstokjes", een nest met een gebroken zwanenei uit "Het lelijke jonge eendje", een erwt uit "De prinses op de erwt", een kistje met zand uit "Klaas Vaak", een kledinghanger uit "De nieuwe kleren van de keizer". Middenin deze ruimte staat een salontafeltje gemodelleerd naar de dansvloer van de Rode Schoentjes. Aan de wand hangt een plakkaat van het logo voor het Andersen-jaar 2005, met een afbeelding uit "Het lelijke jonge eendje".

Er wordt ook wel aan de kamer gerefereerd als de Klaas Vaak-suite, naar het volksverhaal dat (onder meer) door Andersen werd opgetekend. De suite is gesponsord door facilitair bedrijf Appèl BV uit Den Bosch.