Rondje van de Molen
Exterieur van de Molen
Locatie Fantasierijk
Type balie
Assortiment donuts
Delicatesse verse mini-donuts
Geopend 2012
Kassa's 1
Terras statafels
Horeca

Rondje van de Molen is een balieverkoop voor donuts die zich bevindt in het noordelijke gedeelte van het gebouw van Polles Keuken, te bereiken vanaf het pad tussen Symbolica en het Marerijk, na de poort. De counter opende samen met Polles Keuken op 1 februari 2012.

De achterzijde van Polles Keuken bij het Marerijk heeft een geheel ander uiterlijk dan gezien vanaf het Hartenhof en Pardoes Promenade. De bleke muur gaat hier over in een ruïne van wat kennelijk ooit een molen van natuursteen was, met flinke lagen cement die nog uit de voegen komen. De ronde basis heeft een grote opening aan de onderzijde waar de balie zich bevindt en twee ramen in glas-in-lood in een Romaanse boog met ieder een klein trapje. Hoger in de gevel zijn twee open raampjes geplaatst, waardoor in het geheel met wat goede wil een gezicht te herkennen is.

Boven de opening is een grote balk bevestigd waar een molensteen aan hangt met daarin de naam van het etablissement gebeiteld en het voornaamste product dat er verkocht wordt. De molensteen zelf heeft ook iets weg van een donut, dus waarschijnlijk zien we hier het verband tussen de naamgeving en het horecapunt zelf. Rondje van de Molen kan in die zin letterlijk geïnterpreteerd worden, verwijzend naar een donut, maar ook als een traktatie van een individu aan een groep zoals in 'een rondje geven', of misschien zelfs hinten aan een 'klap van de molen' gekregen hebben, niet goed wijs zijn.

Aanloop naar Rondje van de Molen vanuit het Marerijk

Naast de ex-molen gaat de afgebrokkelde muur verder. Er bevindt zich halverwege een grote houten poort, waarachter de vuilcontainers staan van Polles Keuken. Voor deze muur en de toren is een pleintje gesitueerd met een klein hoogteverschil tegenover het wandelpad dat er langs loopt. Het plein is te betreden via trappen van enkele treden, of een kleine afdaling. Tevens zijn er twee houten tandwielen te vinden op een paal, die te gebruiken zijn als tafel.

Het interieur bestaat uit een houten balie en een ruimte met betegelde muren, een houten klapdeurtje en houten constructies aan het plafond met tandwielen. Deze dienen enkel ter decoratie, er beweegt niets. Aan stokken en uitpuilingen zijn donuts bevestigd. Het menu is te vinden op linnen doeken die gespannen zijn in een houten frame.

Het assortiment bestaat uit warme dranken, frisdrank, cupcakes, verschillende koeken, maar vooral donuts. Uniek voor de Efteling is de verkoop van speciale mini-donuts, die versgebakken in een zak verkocht worden. Er kan worden gekozen voor een portie van 5 of 10 stuks.

Rondje van de Molen is onderdeel van het Fantasierijk, maar werd in ieder geval tot de komst van de attractie Symbolica, net al de rest van het gebouw, nog tot het Reizenrijk gerekend. Gezien de ligging zou het ook best tot het Marerijk kunnen horen.