Lurk en Limoenhuys
Lurk en Limoenhuys, in gesloten toestand
Functie Drankconsumptie
Gesloten 2003
Monorail na Leunhuys links
Laven te horen, kennelijk aan het verbouwen
Limoenhuysmap.png
Locatie in het Lavenlaar
Laafhuysjes

Het Lurk en Limoenhuys is een voormalig horecapunt in de vorm van een bar in een gebouwtje in het Lavenlaar. Het is achterin het Laar gesitueerd, schuin achter het Leunhuys en Lijn's Zweefhuys, een aantal meters van de Europalaan. Deze relatief afgelegen, weinig populaire locatie is ook de reden dat het sinds 2003 haar deuren gesloten houdt.

Omschrijving

Vroeg ontwerp voor het huys

Het gebouw is gebouwd in typische Laafstijl, inclusief gebruik van riet en kronkelige spitsen met bollen. Ondanks dat is het gebouw goed te onderscheiden van de andere gebouwen, mede door haar platte dakrand, waarbij het puntige rieten torentje pas in het midden van het dak de lucht in steekt. Naast de ingang van het ronde gebouw staan twee torentjes met grote zinken punten met daartussen een kort afdakje. Tussen beide torentjes prijkt een klein geel bord met rode rand, met de naam van het huys. De torentjes staan ook aan de twee zijkanten en achterzijde van het gebouw; tussen de torens zijn ramen geplaatst.

In het interieur bevond zich een cirkelvormige bar waar de barman middenin kon staan. Licht van buiten werd gefilterd door kleine raampjes met een niet geheel transparant glas, wat voor een bijzondere lichtval in het gebouwtje zorgde. Boven de bar hingen ronde witte bollampen die een diffuse verlichting gaven.

Op een Lavenlaar-plattegrond van Laaf Products staat het volgende over dit Laafse huys:

Gasten van Het Lavenlaar met honger en dorst moeten bij dit huis zijn.

Hier vloeit de lurk, lebber en limoen rijkelijk.

Om het nog lekkerder te maken serveren ze er ook grote porties lariekoek.

Bouwtekeningen

Assortiment

Het assortiment bestond onder andere uit typisch Laafse lekkernijen, waarvan je de bereiding kunt volgen in het Brouwhuys en Lariekoekhuys:

  • Laafse Lurk: een speciaal donker tapbier
  • Lebber: cocktail van Safari en sinaasappelsap
  • Limoen: frisdrank; vroeger gemberbier, later Fanta Lemon
  • Leut: een kopje koffie
  • Lariekoek: spijskoek in de vorm van een druppel

Verder kon je ook warme chocolademelk, thee en appelsap krijgen.

Het bier werd geserveerd in speciale kelkvormige glazen zonder steel, waardoor ze niet los neer te zetten waren zonder om te kukelen. Daarom bevonden zich in de bar en alle tafeltjes uitgeboorde gaten waarin de glazen wel bleven staan. Bij de tafeltjes buiten is dit nog goed te zien. Op de glazen zat statiegeld, maar je kon er ook voor kiezen om ze mee naar huis te nemen.

Beperkte opening

Tafel met gaten voor de glazen en vier stoelen, de laatste jaren weinig functioneel

Ten tijde van het ontwerp van het Volk van Laaf wilde men het Lurk en Limoenhuys en het Brouwhuys vlak bij elkaar plaatsen, zodat bezoekers eerst konden zien hoe dat hun drankje gebrouwd zou worden. Daarmee kwam het horecapuntje ruimtelijk gezien achterin het Lavenlaar te liggen en had het weinig aantrekkingskracht voor dorstige bezoekers buiten het Lavenlaar.[1]

Daardoor werd het Lurk en Limoenhuys waarschijnlijk het minst geopende horecapunt van het park. Vlak na de opening van het Lavenlaar kon men er nog dagelijks binnenlopen om een koek of drankje te kopen, maar dat werd al snel minder. Rond de millenniumwisseling was het nog slechts geopend op de drukste dagen in het hoofdseizoen, vooral de zomeravonden dus. Ook dat bleek nog teveel, want met ingang van seizoen van 2004 is het helemaal niet meer open geweest.

Om toch nog 'iets' te doen met het gesloten huisje voegde de Efteling op 12 augustus 2005 een effect toe à la In de Noordpool. De ramen zijn afgeplakt en op de deur zit een schildje met een Laafse hamer en zaag. Wie zijn oor te luisteren legt hoort diverse klusgeluiden, en wat onverstaanbaar pratende en neuriënde laven, ingesproken door Robert-Jaap Jansen en Henny Knoet.


  1. Persoonlijk gesprek met Erik van den Brand, najaar 2010