Parlevinker
Parlevinker, 2023
Parlevinker, 2023
Locatie Ruigrijk
Type zelfbediening
Assortiment slush puppies
Thema De Vliegende Hollander
Geopend 2011
Horeca

De Parlevinker is een verkooppunt voor slush puppies op het plein voor De Vliegende Hollander. Van deze bruine kar die hier permanent opgesteld staat, kunnen de luiken geopend worden waarna in de kar aanwezige slushmachines zelf door de klant bediend kunnen worden.

Geschiedenis

Souvenirverkoop

Souvenirkar opgesteld voor het bordes

De kar is net zo oud als de attractie zelf, en werd daar oorspronkelijk geplaatst als souvenirverkooppunt. Het is een bruine kar met wagenwielen, rondom planken en een dak van wat een omgekeerde boot lijkt. Bovenop staan op de punten twee windwijzers van driemasters. Ook toen al was de kar beperkt geopend. Hij is nog enkele malen verplaatst en heeft ook recht voor het bordes van de attractie gestaan. Er stonden toen nog enkele masten omheen met stukken zeil.

Slush

Slush- en Unoxkar op het plein
Zelfbeslushingsautomaten, 2022

In 2011 werd de functie als souvenirkar verlaten. Sindsdien verkoopt de kar (die nog steeds maar sporadisch geopend is) slush puppies, een drank van ijs met siroop, die continu doorgeroerd wordt en daardoor drinkbaar blijft. Aanvankelijk gebeurde het tappen door een personeelslid dat voor de kar stond. Sinds juli 2019 kan de consument zelf de smaak van de slush bepalen via zelfbedieningsautomaten.

Naam

De souvenirkar noch het slushverkooppunt had in de eerste zestien jaar van zijn bestaan een publiekelijk bekende naam. Op 26 april 2023 vermeldde de Efteling in een blogpost over ijs tussen neus en lippen door de naam Parlevinker. Deze naam was daarvoor al enkele jaren intern in gebruik maar niet eerder publiekelijk gebruikt of aangegeven.

Een parlevinker is een 'varende kruidenier', een schipper die met zijn boot van schip naar schip vaart om daar levensmiddelen te verkopen.