De Witte Walvis
De Witte Walvis in 2002
De Witte Walvis in 2002
Locatie Anderrijk (Spookslotplein)
Type balieverkoop
Assortiment ijs, snoep, souvenirs
Thema Griezel
Ontwerp Ton van de Ven
Geopend 1978
Terras ja
Horeca

De Witte Walvis is een klein horecapuntje in de vorm van een uitgiftebalie, gelegen aan de achterkant van het Spookslot in het Anderrijk.

In 1978 opende het Spookslot, de eerste grote attractie van de Efteling, en daarmee zag ook het winkeltje de Witte Walvis het licht. De Witte Walvis vinden we aan de achterzijde van het Slot, tussen de Spookslot-tunnel en de uitgang van de attractie. Het assortiment bestaat uit ijs, snoep, warme en koude drankjes en tevens zijn er kleine souvenirs te koop, zoals het fotoboekje en wat griezelspeelgoed. Deze laatste kleinoden staan uitgestald onder "Bij Jonas", een kleine vitrine die we rechts van de balie vinden. Bij Jonas was in den beginne een zelfstandig verkooppunt voor deze waar, terwijl de Witte Walvis zich toen nog exclusief richtte op etenswaren. Deze verdeling is echter al snel na het openingsjaar verlaten.

De Witte Walvis is in 1995 dieper gemaakt, waarbij de kasten van het Rariteitenkabinet werden geplaatst om daarin de koopwaar te presenteren.

De Witte Walvis is ontworpen door Ton van de Ven en is afgewerkt in Pieckse stijl, plus een vleugje Spookslot-mystiek. Verwijzingen naar de naam van de winkel zijn het naambord, de Jonas uit de Wallevis-klok en eerder genoemde vitrinekast. De winkel beschikt over een ruim terras van vaste, donkerbruin gelakte ronde houten picknicktafels waar bezoekers onder het genot van het geluid van Matroos Gijs en (voorheen) het gezoef van de Bob kunnen genieten van een rustpauze.