De Vorstelijke Vrieskamer
De Vorstelijke Vrieskamer
De Vorstelijke Vrieskamer - Glad IJs
Locatie Fantasierijk
Type balie
Assortiment 's zomers ijs, 's winters niet
Delicatesse softijs
Geopend 2012
Kassa's 1
Terras nee
Horeca

De Vorstelijke Vrieskamer is een balieverkooppunt dat zich bevindt in het zuidelijke gedeelte van het gebouw van Polles Keuken, gelegen aan de Pardoes Promenade. Vanaf het Pardoesbeeld gezien, dat pal voor het horecapunt staat, is het de counter aan de rechterkant (de linkerbalie is koffieverkooppunt De Gebrande Boon). Het opende -onder de naam Happiness Station- samen met Polles Keuken op 1 februari 2012.

In het hoogseizoen is dit een van de twee verkooppunten in de Efteling van softijs dat je zelf kunt aanvullen met ingrediënten en een saus. De andere is te vinden in het gebouw van Het Witte Paard: La Dame Blanche.

Omschrijving

De Gebrande Boon en het (toen nog) 'Happiness Station' aan de Pardoes Promenade op openingsdag

Het exterieur van het horecapunt sluit aan bij de stijl van Polles Keuken. Het interieur is gethematiseerd naar een soort iglo, waarbij alles bevroren is en de ijspegels aan het houten plafond hangen.

Boven de balie is een ovaal bord te vinden met de naam "De Vorstelijke Vrieskamer", met op een lint de naam "Glad IJs" (wat tot 2024 de naam van het horecapunt was).

Assortiment

Hier worden IJspegels verkocht: softijs in een hoorntje, waarop je kunt kiezen voor een topping van stroopwafel met karamel en karamelsaus, aardbeien met schuim en aardbeiensaus of Kinder Bueno met chocoladeparels en Kinder Bueno-saus. Dezelfde zijn verkrijgbaar een stukje verderop bij La Dame Blanche. Ze kosten € 5,25 elk.

Geschiedenis

Het horecapunt begon zijn aanwezigheid in de Efteling als een "Happiness Station", een extern concept van ijsmaker en Partner in Kwaliteit van de Efteling Ola. Na het eerste station in Het Witte Paard dat opende in 2011 volgde deze vestiging in Polles Keuken in 2012. In 2017 werd de naam landelijk, dus ook in dit horecapunt, gewijzigd in het meer descriptieve Swirl's Ice Cream.

Decor in Glad IJs

Er waren diverse Ola-producten verkrijgbaar, zoals natuurlijk de Swirl (softijs gemengd met fruit en chocolade naar keuze), Magnums en milkshakes. In februari 2017 werd pindakaas aan de smaken toegevoegd. In samenwerking met Calvé (een ander merk van Unilever) werd toen de Peanut Butter Swirl geïntroduceerd.

Glad IJs aan de Pardoes Promenade in 2022

In het voorjaar van 2022 verdween de verkoop van Swirls uit het park omdat Ola het product had overgedaan aan de firma Steimans. Sindsdien wordt hier en bij Het Witte Paard een Efteling-eigen softijsproduct verkocht.

Het horecapunt is onderdeel van het Fantasierijk, maar werd tot de komst van de attractie Symbolica, net als de rest van het gebouw, nog tot het Reizenrijk gerekend. Het was lang ambigu of 'Glad IJs' nu de naam van het horecapunt was of een ondertitel (het naastgelegen horecapunt heeft op het lint "Zuivere Koffie", terwijl de naam De Gebrande Boon is), maar in latere jaren werd het consequent "Glad IJs" genoemd.

Per 29 maart 2024 kreeg het een nieuwe naam: De Vorstelijke Vrieskamer, nu duidelijk aangegeven op het naambord. Dit verwijst naar het Paleis der Fantasie (Symbolica) in dit themagebied. Op de zijmuur was al langer een muurschildering aangebracht met de aanduiding "Koninklijke Voorraadkamers". De nieuwe naam kwam samen met vernieuwd aanbod van softijsjes met toppings, IJspegels. Deze worden nu in een hoorntje geserveerd, als effectieve manier om af te stappen van het geplastificeerd wegwerpverpakkingsmateriaal van de vorige ijsjes.

Winterassortiment

Flammkuchen in de vitrine tijdens Winter Efteling 2017-2018

Tijdens Winter Efteling 2017-2018 werd het horecapunt omgebouwd naar een verkooppunt van flammkuchen. Het assortiment werd aangepast en de decoraties in de vorm van enorme ijsblokken werden weggewerkt met dezelfde houten panelen als bij buurman De Gebrande Boon. Op het naambord verscheen de tekst "Flammkuchen", met een tekening van een brandende oven. Daarboven een lint met de tekst "Glad IJs".

De winter daarop was het een verkooppunt van warme beenham.