Leedhuys
Leedhuys.jpg
Functie Voormalige EHBO-post
Monorail na Lariekoekhuys rechts
Laven geen
Leedhuysmap.png
Locatie in het Lavenlaar
Laafhuysjes

Het Leedhuys is de meest recente naam van de EHBO-post die aanvankelijk in de Speeltuin gevestigd was. Later werd hier het Lavenlaar omheengebouwd.

Pre-laafse EHBO-post

Op initiatief van parkarts Van Tuijn werd de medische dienstverlening in de Efteling geprofessionaliseerd. In 1962 was al de EHBO-post nabij het Zwembad ingesteld. De Speeltuin, op dat moment de grote andere publiekstrekker, was natuurlijk ook een bron van ongelukjes maar wel erg ver van het Zwembad verwijderd. In 1973 kreeg de Speeltuin dus zijn eigen EHBO-post.

Het witte gebouwtje met verschillende soorten gevels werd ontworpen door Anton Pieck. Het vormde tevens de personeelskantine voor het speeltuinpersoneel.

Gloednieuwe EHBO-post in de Speeltuin, 1973

Ombouw naar Laafthema

Wanneer in 1989 wordt begonnen aan de bouw van het Volk van Laaf wordt de EHBO-post omgebouwd, naar ontwerp van Ton van de Ven, tot een Laafs gebouw dat vanaf dat moment de naam Leedhuys draagt.

Op de Laaf Products plattegrond staat over dit gebouw:

Snij je een sneetje, of breek je je voet? In het Leedhuys plakken ze pleisters en alles komt weer goed!

Vanaf 2004 is het Leedhuys tien jaar lang niet meer in publiek gebruik. Er is nog een tijd lang een vergaderruimte gevestigd geweest, en het pandje werd toen intern het Leuterhuys genoemd. Korte tijd is deze naam zelfs op een verdekt opgesteld bordje te lezen geweest. Momenteel biedt het gebouwtje onderdak aan het management en kantoorpersoneel van het Marerijk.

Verzorgingsruimte

Per 2014 is het gebouw weer gedeeltelijk voor een parkbezoeker toegankelijk. De ruimte in de noord-oosthoek is vanaf dat moment ingericht als verzorgingsruimte. Hier kunnen bijvoorbeeld gehandicapten die tijdens een parkbezoek verpleging nodig hebben behadeld worden, en kunnen moeders hun kind zogen of melk afkolven.

De sleutel is verkrijgbaar bij de EHBO-post Marerijk en geeft toegang tot zowel de deur tegenover het Lariekoekhuys als die tegenover de glijbaan.