Het reliëfje
Er zijn mooiere EHBO-posten

Dokter van Tuijnpaviljoen is de tegenwoordige naam van de voormalige EHBO-post in Ruigrijk, dat nu dienst doet als verzorgingsruimte. Eerder was het de naam van de EHBO-post in de Speeltuin, voor de komst van het Volk van Laaf. Het eenvoudige, functionalistische geel-bakstenen gebouwtje bevindt zich aan de ingangsroute van het Ruigrijk, ietwat verscholen aan een zijpad voor de Game Gallery en tegenover De Meermin. Aan het hoofdpad bevonden zich een viertalig bord en twee vlaggenmasten met gehesen EHBO-vlag.

Rustplaats

Sinds ca. 2013 is het gebouwtje niet meer in gebruik als EHBO-post. EHBO-post Marerijk is nu de enige EHBO-post en wordt daarom ook strikt voor dat doel gebruikt. Het Dokter van Tuijnpaviljoen kan, net als het Leedhuys, door bezoekers desgewenst wel worden gebruikt om in afzondering uit te rusten of te kolven. Hiervoor kan een sleutel worden gehaald bij de EHBO-post in Marerijk, of bij Station de Oost.[1] Sinds Winter Efteling 2016-2017 staat het als zodanig op de parkplattegrond aangegeven.

Geschiedenis

Het pad waaraan het gebouwtje ligt is de vroegere toegang tot het zwembad, en de post is dan ook in 1962 gebouwd als onderdeel hiervan. Huis- en parkarts Karel van Tuijn achtte het nodig dat het park zijn eigen, permanente medische voorziening kreeg. Nadat het zwembad en de kleedruimtes in 1996 afgebroken werden is uitsluitend de EHBO-post blijven staan.

De naam is te vinden is op een reliëf-gevelsteen op het gebouwtje, gelijk de enige vorm van thematisering, en is een bewerking van de naam Karel van Tuijn. Van Tuijn was van 1968 tot 1995 werkzaam bij de Efteling. De steen is door Henk Smulders op basis van slechts een portretfotootje ontworpen en vormgegeven.