Het Dokter van Tuijnpaviljoen

Dokter van Tuijnpaviljoen is een gebouwtje in het Ruigrijk dat sinds 2013 dienst doet als verzorgings-, kolf- en rustruimte. Het werd in 1962 gebouwd bij het toenmalige Zwembad als EHBO-post. De naam tooide echter tot 1990 de EHBO-post in de Speeltuin, tot deze werd omgebouwd tot het Leedhuys.

Verzorgingsruimte

Het eenvoudige, functionalistische geel-bakstenen gebouwtje bevindt zich aan de ingangsroute van het Ruigrijk, ietwat verscholen aan een zijpad voor de Game Gallery en tegenover De Meermin.

Het Dokter van Tuijnpaviljoen kan, net als het Leedhuys, door bezoekers desgewenst worden gebruikt om in afzondering uit te rusten, iemand te verzorgen, of te kolven. De kolfruimte is vrij toegankelijk, voor de rustruimte kan een sleutel worden gehaald bij de EHBO-post Marerijk, of bij Station de Oost.[1]

Geschiedenis

Zwembad

Bord dat naar de post verwees

Het pad waaraan het gebouwtje ligt is de vroegere toegang tot het Zwembad, en de post is dan ook in 1962 gebouwd als onderdeel hiervan.[2] Het park had al een EHBO-post in de Speeltuin maar die lag daarmee op grote afstand van het zwembad, dus werd hier ook een post gevestigd. Het zwembad sluit uiteindelijk in 1988, maar de EHBO blijft daar wel in functie.

Kleurstelling tot 2022

Nadat het zwembad en de kleedruimtes in 1996 afgebroken werden is uitsluitend de EHBO-post blijven staan.[3] Aan het hoofdpad bevonden zich een viertalig bord en twee vlaggenmasten met gehesen EHBO-vlag.

Gevelsteen

Het reliëfje

In 1990 is een reliëf-gevelsteen op het gebouwtje geplaatst met de naam, die afkomstig was van de EHBO-post in de Speeltuin. Omdat die omgebouwd werd naar Laafthema, was de gevelsteen daar niet meer passend. Sindsdien staat dit gebouwtje bekend als Dokter van Tuijnpaviljoen en de voormalige locatie van de gevelsteen heet nu Leedhuys. Karel van Tuijn was huisarts in Kaatsheuvel en van 1968 tot 1995 betrokken bij de Efteling; hij zette zich onder andere in voor de professionalisering van de medische dienst van het park. De steen is door Henk Smulders op basis van slechts een portretfotootje ontworpen en vormgegeven.[4] Wie goed speurt kan zijn initialen terugvinden in het reliëf.

Rustruimte

Sinds ca. 2013 is het gebouwtje niet meer in gebruik als EHBO-post; EHBO-post Marerijk is nu de enige EHBO-post in het park. Het gebouw bleef beschikbaar als rust- en verzorgingsruimte voor parkbezoekers. Sinds Winter Efteling 2016-2017 staat het als zodanig op de parkplattegrond aangegeven.

In de zomer van 2022 kreeg het gebouwtje een schilderbeurt. Sindsdien is het houtwerk aan de buitenzijde niet meer beige, wit en blauw, maar meer in Pieckse kleuren geschilderd met een bruin boeiboord en Piecks blauw voor de kozijnen en deur.

  1. Efteling Informatiewijzer
  2. Henk vanden Diepstraten: De Efteling/Kroniek van een Sprookje. Baarn: Tirion (2002), p. 62
  3. Gniletfe: jaartallenoverzicht
  4. Correspondentie Ton van de Ven met Eftepedia, april 2014