Foodlaan vanuit de Pagode, met op de voorgrond torens van Symbolica in aanbouw

De Foodlaan (sic) was een pleintje van horecatentjes opgesteld tijdens het Negen Pleinen Festijn sinds editie 2016, tot en met 2019.

Seizoen 2016 & 2017

Tijdens het drukke zomerseizoen is er behoefte aan extra horecacapaciteit. In eerdere jaren stond dit onder andere op de Efteling Brink, maar die was in 2016 niet meer toegankelijk wegens de bouw van Symbolica. Op een deel van de Speelweide werd daarom een stel van de eerder onder andere op de Brink gebruikte tenten neergezet rondom een vlonderterras, waar bezoekers konden kiezen uit verschillende afhaalbalies. De tenten hadden Engelstalige opschriften. De laan was alleen open op de vrij- en zaterdagen waarop het Festijn plaatshad.

Blik op de Foodlaan

Tijdens de eerste editie stonden er:

  • Een Unox-tent onder de naam 'Dutch Streetfood';
  • Een vruchtensappenbar van ‘FRSH Matters’;
  • IJs van Ben & Jerry’s (Unilever), met een "uniek slice and share concept" waarbij een pot ijs in tweeën wordt gekliefd);
  • 'Asian Streetfood' van Conimex waar een portie van drie yakitori’s met satésaus worden verkocht voor € 5,50.
  • Een vis en burgerkraam ‘Fish and Burgers’;
  • Stalletjes voor fris en bier.

Met Unox, Conimex en Ben & Jerry’s was het Unilever-concern hofleverancier. De Ben & Jerry's werd in 2017 vervangen door een ander ijsmerk van het concern: de "Magnum Double Pleasure Bar", waar je je 'eigen' variant van dit ijsje kunt samenstellen.

Voor de broodnodige verluchtiging werd er regelmatig opgetreden door de Efteling Muzikanten. Enigszins verbazingwekkend, want net in de winter van 2016 was door de Efteling uitgebreid afscheid genomen van deze act.

Opvallend onpraktisch was dat je in de eerste twee jaar bij geen van de horecagelegenheden met pin kon betalen.

Seizoen 2018 & 2019

Ook bij het Negen Pleinen Festijn 2018 stond de Foodlaan weer op het programma. Globaal bleef het concept hetzelfde, maar er kwamen heel andere kramen. Niet langer werd de nering gedreven vanuit eender uitziende tenten, maar werd er een bonte verzameling aan grotere, alreeds bestaande kramen zonder stilistische eenheid geplaatst. Je vond hier:

Foodlaan 2018-stijl
  • De stand van Magnum, nu "Magnum Pleasure Spot" geheten, vormgegeven in de stijl van de fabrikant;
  • De kraam Burgers die tot het seizoen daarvoor in het Ruigrijk stond, in ongewijzigde vorm dus met Efteling Stoomtreinmaatschappij-thema;
  • Een generieke 'Koffie/Tosti'-keet; een 'Verse Friet'-kraam en een hutje met loempia's.

Eindelijk werden pinbetalingen nu bij alle kramen geaccepteerd. Qua entertainment kon je er de Harmonie van Drie tegenkomen, afgewisseld met de Efteling Muzikanten. In 2019, het laatste Negen Pleinen Festijn, was de opzet van de kramen gelijk, de Harmonie was echter naar het nabijgelegen Anton Pieckplein vertrokken.