De Vliegende Fakir bezweert de gele en de rode knopjes van de P400

Vrijwel alle verkooppunten van de Efteling zijn voorzien van een pin-terminal of pinapparaat om elektronisch te betalen. De pin-terminal is het apparaat waar je je bankpas of telefoon tegenaan houdt om contactloos te betalen of waar je, op de klassieke manier, je bankpas insteekt en een pincode invoert.

De eerste terminals, toen nog echt voor het Nederlandse PIN-netwerk en voorzien van een magneetstriplezer, werden in of rond 1995 geïntroduceerd bij de grotere verkooplocaties van het park. In dat jaar waarin de bank ABN AMRO 'Partner in Kwaliteit' werd, werd ook de eerste geldautomaat geplaatst. In de loop der jaren is het aantal punten waar je met pin kunt betalen snel uitgebreid.

Vanaf 1996 tot 2014 kon je ook met de chipknip of chipper betalen; een chip op je bankpas bedoeld voor kleine betalingen die je opwaardeerde bij een speciale automaat. Bij de geldautomaten in de Efteling was ook zo’n oplaadpunt te vinden. Om deze manier van betalen te stimuleren kreeg je in de zomer van 2000 bij elke chipknip-betaling een Carnaval Festival-potlood.

Vanaf augustus 2018 zijn ook de automatieken voorzien van de mogelijkheid tot betalen met je pinpas middels speciale, kleine terminals die alleen contactloos afrekenen ondersteunen. Per 9 juli 2022 is dit ook bij Ezeltje Strek Je mogelijk.

De meest gebruikte pin-terminal in het park is, vanaf 2021, de Verifone P400. Toen het park op 19 mei 2021 weer opende na de corona-lockdown, waren deze terminals nieuw. Ze worden geleverd door betaalprovider CCV, en aangestuurd vanuit de kassasoftware van Booq Solutions.

Animaties

De animaties op het scherm

De pin-terminals in de Efteling spelen in rust een animatie af van 15 seconden, waarmee deze precies binnen de technische mogelijkheden van het apparaatje valt. In de monochrome animatie (lichtblauw op donkerblauw) zie je achtereenvolgens de volgende Efteling-figuren voorbij komen:

  • Jokie (van opzij in beeld, zwaait)
  • Klaas Vaak (vliegt voorbij op Oehoe Houdoe en strooit slaapzand)
  • Langnek (strekt zijn nek het scherm in vanaf het toetsenpaneeltje)
  • Droomvlucht Elfje (vliegt voorbij van rechts naar links)
  • Pardoes (duikt in beeld vanaf rechts en strooit een Tovertwinkel)
  • De Vliegende Fakir vliegt voorbij van rechts naar links en blaast muzieknoten uit zijn shanai

De animatie is gemaakt met Adobe After Effects, en er is gekozen voor deze selectie van figuren zodat er voor elke bezoeker wel iemand te herkennen zal zijn. Klaas Vaak is daarbij specifiek toegevoegd voor de gasten van de verblijfsaccomodaties van het park. Het is bedoeld als een 'leuk extraatje' voor de wachtende gast.