Boodschap 73x73.png

Dit artikel gaat over de voormalige geldautomaat die op de plek stond waar nu Fabula te vinden is. Zie Geldautomaat (doorverwijspagina) voor andere betekenissen.

De Geldautomaat

De Geldautomaat was een mechanisch uitgiftepunt van bankbiljetten in een klein kubusvormig gebouwtje met piramidevormig puntdak aan de zuidkant van het wandelpad tussen de Bob en het Sprookjesbos, op de plek waar tegenwoordig Fabula aan de Pardoes Promenade staat.

De automaat werd in gebruik genomen in het seizoen 1995, toen ABN Amro partner in kwaliteit werd. De functie werd in 1999 overgenomen door De Bank op het Dwarrelplein. Een jaar later werd de Pardoes Promenade aangelegd.

Met ABN Amro als huisbankier werd het pin-systeem ingevoerd in de Efteling. Op verschillende punten in het park kon voor het eerst worden afgerekend met een betaalpas en deze eerste geldautomaat werd gebouwd om contant geld te kunnen opnemen, zevenentwintig jaar na de ingebruikname van de eerste geldautomaat in Nederland. Het was een eenvoudig Piecks huisje met een naambordje. De geldautomaat zelf was te vinden in een groen houten schot aan de voorzijde van het gebouw, in tegenstelling tot alle latere automaatbehuizingen in het park, waarbij de flappentapper zich aan de linkerzijde bevindt.