De Bank

De Bank was een geldautomaat op het Dwarrelplein, in de vorm van een uitvergroot, groen bankstel.

De Bank ontstond als samenwerking tussen de Efteling en Partner in Kwaliteit ABN AMRO, om te voldoen aan de steeds groter wordende vraag naar een pinautomaat in het park. ABN AMRO voerde op dat moment als reclameslogan "De Bank". Het idee is het verenigen van twee van de betekenissen van het homoniem bank: een bank als financiële instelling en een bank als zitmeubel. Aan de derde betekenis van bank als zandafzetting wordt in het ontwerp geen aandacht besteed.

De Bank zou eigenlijk worden ontworpen door Ton van de Ven, maar die weigerde uit esthetische overwegingen mee te werken aan het project. Uiteindelijk is de pinautomaat ontworpen door Henny Knoet, die enkele jaren later ook de Schatkist, een tweede pinautomaat, van een thema-jasje zou voorzien. De Bank werd geproduceerd bij Joop van den Heuvel en in april 1999 geopend. De bank kreeg een vermelding in het Guinness Book of Records als grootste ter wereld. Hij werd populair bij grote hoeveelheden bezoekers, die er na hun dagje Efteling een groepsfoto bij maakten.

Eind 2008 is de bank verwijderd omdat de Partner in Kwaliteit ABN AMRO verruild werd voor de Rabobank. Tot november 2009 was op de vrijgekomen plek een standaard, niet-gethematiseerde pinautomaat te vinden. Op 7 november 2009 werd de nieuwe geldautomaat, De Kluis, in gebruik genomen. De oorspronkelijke ABN-bank reisde een tijdje het land door als promotiemiddel voor de firma, onder meer langs beurzen. Uiteindelijk verhuisde het enorme object na een verfbeurt (De Bank is nu bordeauxrood) richting themapark Sprookjeswonderland in Enkhuizen.

Verwijzingen