Gbowr1988.jpg

Het Guinness Book of Records is een jaarlijks uitgegeven boek waarin wereldrecords vastgelegd worden. Gestart in 1955 door de Guinness-bierbrouwerij, is het inmiddels een standaardwerk voor records van een zeer divers pluimage.

Guiness-vermeldingen

De Efteling heeft meerdere vermeldingen weten te bemachtigen:

 • De grootste schommel ter wereld, De Halve Maen. Staat vermeld in het Guiness Book van 1988:
  De grootste schommel, De Halve Maen, een luchtschommel in de vorm van een reusachtig kaperschip, is in het voorjaar van 1982 in bedrijf gesteld in het sprookjespark De Efteling in Kaatsheuvel. De 27 m lange en 20 m hoge schipschommel biedt plaats aan 85 personen; de 'golfhoogten' die het schip moet bedwingen, reiken tot 25 m. De Halve Maen heeft bijna 3 miljoen gulden gekost.
 • De grootste vogel als entree attractiepark, Vogel Rok. Staat vermeld in het Guiness Book van 1998:
  Bij de ingang van de Vogel Rok, een supersnelle en overdekte achtbaan op de Efteling, in Kaatsheuvel, staat een namaakvogel van 9,2 m hoog en met een spanwijdte van 22 m. De gigantische vogel kijkt over de gehele Efteling heen.
 • De grootste bank ter wereld, De Bank.
  In 1999 een door Guinness wel erkend record, dat uiteindelijk niet is opgenomen in het boek.
 • De oudste operationele carrousel ter wereld, Vermolenmolen. Staat vermeld in het Guiness Book van 2001:
  De 'Vermolen Boden Karussel' op de Efteling in Kaatsheuvel, Nederland, dateert uit 1865. Hij werd oorspronkelijk rondgedraaid door paarden, maar vandaag de dag door een elektromotor.
Pannenkoekrecord
 • De grootste stapel pannenkoeken. Op 16 oktober 2014 werd door koks John Pijnappels en Humphrey den Otter van Polles Keuken het record pannenkoekenstapelen verbroken. Door het stapelen van 242 pannenkoeken wisten ze een toren van 91,2 cm hoog te maken die minstens vijf seconden zelfstandig bleef staan; 3,8 cm hoger dan het vorige record. Staat vermeld in het Guiness Book van 2016:
  91,2 cm. Hoogte van de grootste stapel pannenkoeken, op 16 oktober 2014 gebouwd in de Efteling (NLD)

Overige records

De grootste 'Hanging' Basket

In de jaren negentig heeft het Guinness Record 'Grootste Hanging Basket' tentoongesteld gestaan tegenover de Steenbok. Ondanks dat de Efteling ook destijds veel gebruik maakte van hanging baskets, heeft de Efteling inhoudelijk niets van doen met de realisatie van de bloemenmand.

Op 17 april 2000 deed men een recordpoging voor 's werelds grootste vlag, een actie in samenwerking met partner Coca-Cola. Bezoekers van de Efteling kregen tijdens de paasdagen de kans hun persoonlijke gelukwens aan Oranje op de Coca-Cola Fanvlag te zetten. De Nederlandse vlag van 160 bij 80 meter zou uiteindelijk de grootste vlag ter wereld moeten worden. Op het Reizenrijkplein, bij de Python en de Piraña konden mensen hun wens op delen van de vlag zetten.

Op 4 april 2012 deed de Efteling in het kader van het zestig jarig jubileum een recordpoging voor het grootste schoolreisje ter wereld. Guinness vermeldt dit record op bijna 1.200 scholieren. Alhoewel de Efteling die dag 1.800 leerlingen van 13 basisscholen ontving, is het record om niet nader genoemde reden niet officieel door Guinness geratificeerd.