De Hanging Basket op het Steenbokplein

De Hanging Basket was een wereldrecordbrekende mega-versie van een hangende plantenmand die tijdens zomerseizoen 1995 stond opgesteld op het Steenbokplein. De Efteling maakt door het park heen veel gebruik van hangende manden met beplanting, maar geen zo groot als deze.

In mei 1995 maakten de samenwerkende kwekers Orangerie Poelkade en Hamer Bloemzaden een levensgrote hanging basket in een poging in het Guinness boek met wereldrecords te komen. De mand mat 3,5 bij 4,5 meter en werd gemaakt in hun eigen kassencomplex en vervolgens, inmiddels twee ton zwaar, met een hijskraan hieruit getakeld en naar de Efteling getransporteerd. Daar stond die tijdens het zomerseizoen opgesteld op het Steenbokplein (nu: Max & Moritz Plein). Een bord erbij vermeldde het record en de kwekers.

De wereldrecordpoging 'grootste hanging basket' was een succes: Guinness erkende het record en -vermoedelijk belangrijker voor de initatiefnemers- over de hangmand werd geschreven in verschillende binnenlandse en buitenlandse kranten, en het kwam aan bod in een tv-item op RTL.