Schoolreisje in 2004

Een schoolreisje is een uitje van een dag of langer met een hele school(klas). De Efteling is in het voor- en naseizoen een populaire bestemming voor schoolreisjes.

Met name in mei en juni kun je op doordeweekse dagen veel scholen en schoolklassen aantreffen. Dit is niet bij iedereen geliefd, omdat de groepsdynamiek van de soms sociaal nog niet uitontwikkelde kinderen af en toe tot ergerniswekkende situaties kan leiden zoals schreeuwen, voordringen en wat dies meer zij.

Het stevige voordeelpakket voor scholen werd in 1988 door toenmalig Hoofd Park Lex Lemmens geïntroduceerd om zo de Efteling bij een brede doelgroep van kinderen nog bekender te maken, en is sindsdien een vast onderdeel van de bedrijfsvoering.

Faciliteiten

De Efteling biedt scholen die vooraf reserveren, en komen op een doordeweekse dag buiten de schoolvakanties, een flinke korting op de entreeprijs. Die geldt ook voor (een gemaximeerd aantal) begeleiders. Ook zijn er speciale arrangementen voor lunch, en vooraf in te kopen consumptiebonnen verkrijgbaar.

Touringcars mogen gratis parkeren. Er zijn speciale groepsbagagekluizen beschikbaar die gratis gebruikt mogen worden.

Ter voorbereiding biedt de Efteling aan leraren enkele lespakketten en lesideeën aan. Zo kunnen leraren, om ook nog een educatief tintje aan de reis te geven, lessen organiseren over bijvoorbeeld sprookjes, of de natuurkunde van achtbanen.

Aandacht voor reisjes

Juni 2000 was "Klasse-maand" bij de Efteling met speciale aandacht voor schoolreisjes. Op de drie laatste donderdagen die maand was er een voetbalclinic op de Speelweide met oud-international Gerrie Mühren. Iedere maandag, dinsdag en vrijdag hield Juffrouw van de Borst en haar Weeshuis de Klasse-Klas van de Dag-competitie.

Op 4 april 2012 deed de Efteling in het kader van het zestig jarig jubileum een recordpoging voor het grootste schoolreisje ter wereld. Guinness vermeldt dit record op bijna 1.200 scholieren. Alhoewel de Efteling die dag 1.800 leerlingen van 13 basisscholen ontving, is het record om niet nader genoemde reden niet officieel door Guinness geratificeerd.

Wetenswaardigheden