De schatkist en de sleutel

De Schatkist is een pinautomaat aan het einde van de Pardoes Promenade tegenover Polles Keuken.

Omschrijving

De schatkist in actie
Sinds 2017 heeft de Schatkist een thematische context met Symbolica

In een inhammetje aan het einde van de promenade vinden we de grote, bronskleurige kunststof schatkist. Het ontwerp van Henny Knoet, uitgevoerd door Joop van den Heuvel, is voorzien van lichtgevende twinkels en uit een stapeltje rotsen ervoor steekt een grote gouden sleutel (die wel wat weg heeft van de Gouden Fantasiesleutel). Aan het deksel hangt een groot hangslot, en op dat deksel zijn het Rabobank-logo en Efteling-logo afgebeeld. Aan de kopse kant aan Symbolica-zijde is een pinautomaat aangebracht; aan de achterzijde geeft een deurtje toegang tot het binnenste om zo de automaat te kunnen bijvullen.

Bij de grote, goudkleurige sleutel staat een gedichtje:

Slechts wie altijd
zo eerlijk is als goud
door de schittering
niet verblind zal raken
Bezit de kracht om
met deze sleutel
De vergrendeling
ongedaan te maken

Mocht iemand zo eerlijk als goud aan de sleutel draaien (of in werkelijkheid: niet draaien maar trekken), dan opent de schatkist zich onder een bulderend geluid, waarbij er rook vrijkomt en geel licht uit straalt. Dit doet denken aan de bekende vertelling over prins Arthur, die een zwaard uit een rots kon trekken. De eis voor een goudeerlijk iemand is een motief dat we ook kennen van Villa Volta.

Geschiedenis

Openingsceremonie, 6 april 2003

De schatkist verscheen tijdens de Winter Efteling van 2002-2003 in het park, nabij de nieuwe Brink, toen voorzien als centraal verdeelplein. Op 1 december 2002 werd hij officieel aangekondigd in een persbericht van toen nog Partner in Kwaliteit ABN-Amro, dat hem omschreef als "de meest schattige geldautomaat ter wereld". Pas op 6 april 2003 was de schatkist helemaal operationeel en werd hij officieel geopend.

Sinds 2009 met Rabologo

Omdat in 2009 de Rabobank de nieuwe financiële Partner in Kwaliteit van de Efteling werd, werd het logo op de kist en de geldautomaat erin vervangen door een versie van de Rabobank. Aan de schatkist zelf veranderde verder niets.

Aanvankelijk zat er aan de rechterzijkant ook een Chipknip-automaat voor het opladen van bankpassen voor deze offline-betaalmethode. Deze werd in juni 2014 verwijderd, niet lang voor uitschakling van het landelijke Chipknip-ststeem per 1 januari 2015.

Bij de bouw van Symbolica en de herinrichting van de omgeving hiervan, overwoog men de Schatkist te slopen en op deze plaats een podium voor 'Pardoes Live' te maken. Dit werd echter te duur bevonden, waardoor de Schatkist gered is. Voor het podium werd een plek aan het pleintje Hartenhof bedacht, maar het kwam er uiteindelijk helemaal niet.

Het Verhaal

Als souvenirspaarpot in 2007
→
Zie ook Schatkist (verhaal) voor het volledige verhaal


Bij de schatkist hoort een sprookje, geschreven door Henny Knoet dat zich afspeelt in het universum van Symbolica. Het sprookje is behalve uitgereikt tijdens de officiële opening verder nergens gepubliceerd.

Alchemist Gwendolcus heeft een heel bijzondere schatkist met geheimzinnige inhoud. Hij vraagt twee prinsen de kist te vervoeren maar er absoluut niet in de kijken. Onderweg valt de kist van de wagen en de sleutel blijft tussen twee rotsen steken. De knapen krijgen elk de sleutel niet meer los. Pardoes verschijnt en zegt dat alleen een goudeerlijk iemand de sleutel los zal kunnen krijgen. Tot op heden is dat niemand gelukt en staan kist en sleutel nog op dezelfde plaats.