De Gouden Fantasiesleutel

De Gouden Fantasiesleutel, ook bekend als de Magische Gouden Sleutel en de Magische Sleutel van Bekwaamheid, is een belangrijk attribuut van Pardoes. Hij is de drager van deze sleutel, die nodig is als één van de drie belangrijke attributen voor de Zonnenceremonie.

De sleutel is zoals de naam al zegt van goud. Hij heeft aan twee zijden een baard: één kant open en één gesloten met daarin een uitsparing van de Efteling-e. Bovenop de getordeerde steel zit de boog, die hartvormig is met bovenop een kroontje, geheel ingelegd met saffieren. Het midden van de boog is open, waarin aan het uiteinde van de steel een grote robijn geplaatst is. Al sinds het begin wordt Pardoes geassocieerd met deze sleutel, en hij is door de jaren op diverse plekken terug te vinden in aan Pardoes gerelateerde omgevingen; meest recent Symbolica.

Achtergrond

Al in het eerst gepubliceerde verhaal over Pardoes wordt gesproken over de Gouden Fantasiesleutel, die bezet is met saffieren en een magische robijn. Grootmagister Almar benoemde Pardoes als drager. De toverkracht van Pardoes komt voort uit deze sleutel; onder andere kan hij hem toegang bieden tot de Wereld van de Efteling.

K-Ring en Gouden Hart

In de canon van Symbolica zoals in 2008 opgetekend door Knoet wordt hieraan toegevoegd dat de sleutel één van de drie belangrijke attributen is die nodig zijn voor de Zonnenceremonie. De sleutel symboliseert het levendig houden van de fantasie. Pardoes is als drager geselecteerd omdat hij een Symbolicaan met bijzondere gaven is. De andere twee attributen voor de ceremonie zijn de magische K-ring, gedragen door de zittende Grootmagister (heden Almar) en het gouden hart, gedragen door een lid van de familie Domerano (heden Pardijn).

Verschijningsvormen

In de media

Pardoes met zijn sleutel

De sleutel is een geliefd onderwerp in grafische vormgeving. Zo staat hij prominent voorop de folders van 1994 en 1995 en vinden we hem in het dvd-menu van De Magische Bol. Ook tooit hij de binnenzijde van de kaft van Fotoboekje 1998 tot en met 2001.

In het boek Pardoes en de Bange Boeven uit 1998 speelt de sleutel een belangrijke rol: hij wordt gestolen door de boeven die vervolgens gevangen moeten worden, wat niet zo moeilijk blijkt.

In het park

In Symbolica, 2017

Na het voorkomen in het eerste verhaal uit 1990, komt de sleutel in 1994 voor het eerst in tastbare vorm voor in Showtime met Pardoes, waar hij de 'Magische Sleutel van Bekwaamheid' genoemd wordt. Het jaar daarop, in 1995 hangen er grote sleutels door het hele park:

Eén van deze sleutels is nu te vinden in het Wonder Depot.

Bij de Schatkist-pinautomaat staat tegenwoordig een levensgrote sleutel die veel weg heeft van de Fantasiesleutel. Door hieraan te sjorren kun je de schatkist openen. Uit het achtergrondverhaal van de kist blijkt niet duidelijk of dit nu ook echt de Gouden Fantasiesleutel is.

Na de plaatsing van de schatkist in 2002 horen we er niet zoveel meer van. Tot de opening van Symbolica in 2017. In deze attractie is de sleutel centraal onderdeel van het spelletje dat je speelt in het Boudoir, Salon en Kabinet. Doe je dit goed (genoeg), dan verschijnt de sleutel onder een stolp op het dressoir. Een sleutelgat in laserprojectie op de deuren vanuit deze ruimtes naar het Verborgen Fantasie Depot doen vermoeden dat het object wellicht een rol heeft gespeeld in het toegankelijk maken van deze verborgen ruimte voor de Symbolica-gast. Hij komt ook terug op het kader van de actiefoto van de Schattentour en op een pagina van het zelfbladerende boek in het Fantasiedepot.

Buiten het park

Sleutelset van het Efteling Hotel

In 2006 kon je in het Efteling Hotel een Magische Sleutel krijgen. Hij kwam compleet met een groen of rood bewaarzakje en een boekje. Er waren meerdere versies met elk een andere kleur voor de steen, onder andere in roze, blauw en groen. Kijkend door de boog van de sleutel kon je tekst of afbeeldingen in het boekje zichtbaar maken. In het boekje staan wat korte verhaaltjes en met je sleutel kun je weetjes over de Efteling tevoorschijn toveren. Dit kon ook in het hotel bij de, inmiddels verdwenen, portrettengalerij van twintig sprookjesfiguren. Hier kon je met de sleutel bij elk portret het antwoord op een vraag vinden.

Zie ook