Toeter nabij Sprookjesbos

In het verleden had de Efteling een omroepinstallatie voor vermiste kinderen. Tegenwoordig is er een vergelijkbaar systeem, maar bedoeld voor grotere calamiteiten.

Originele installatie

Toeter naast Volk van Laaf

De omroepinstallatie bedoeld voor vermiste kinderen was in een deel van het Marerijk aanwezig. Vanuit de EHBO-post aldaar konden vermiste kinderen opgeroepen worden in het gebied rond het Anton Pieckplein (oorspronkelijk de Speeltuin) en via een aantal toetervormige groene luidsprekers die staan opgesteld in het struikgewas van het Sprookjesbos. Ook bij het Spookslotplein stond nog een toeter.

In de rest van het park was geen systeem hiervoor aanwezig en waren verontruste ouders aangewezen op andere vormen van opsporing. Het systeem werd als faciliteit onder de aandacht van de bezoekers gebracht.

De opkomst van de mobiele telefoon, samen met de beperkte dekking, maakte dat het zijn nut in de eenentwintigste eeuw begon te verliezen en in recente jaren werd het niet meer vermeld als officiële dienst. De toeter-luidsprekers zijn echter nog op enkele plaatsen te vinden in het struikgewas.

Calamiteitenomroep

Langwerpige speaker achter de grot van Sneeuwwitje

In december 2017 werd een geheel nieuwe installatie geplaatst in heel de Efteling. Anders dan zijn voorganger wordt deze niet als faciliteit aan de bezoeker aangeboden, maar dient om snel grote groepen bezoekers te kunnen bereiken bij calamiteiten.

Deze verticale speakers zijn op drukke plaatsen opgehangen, op alle grote pleinen in de Efteling. Hiermee kan dus niet iedereen die in het park is bereikt worden, maar wel grote delen daarvan.

Je vindt de luidsprekers op het Herautenplein, Ton van de Venplein, Anton Pieckplein, Hartenhof, Carnaval Festivalplein, Pirañaplein, Steenbokplein, Fata Morganaplein en het Ruigrijkplein.