Eftelingliefhebbers gedenken de grondleggers

De gedenkzuil is een eerbetoon aan de drie grondleggers van de Efteling en is ontworpen door Ton van de Ven. Het is een driehoekige kolom met aan iedere zijde een goudkleurig plakkaat met tekst over de drie oprichters van de Efteling. Bovenop staat een grote gouden Efteling-E, de kapitaal krulletter zoals deze vroeger in het logo stond. De gedenkzuil is geplaatst in het Sprookjesbos, in de Siertuin aan het einde van de Sprookjesbosroute. Dit gedeelte van de tuin wordt daarom ook wel Eregaarde genoemd.

Onthulling

Annemijn Beck onthult de gedenkzuil

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Efteling werd op 9 oktober 1992 een gedenkzuil onthuld ter herinnering aan drie prominente mensen van het eerste uur die, ieder met hun eigen inbreng, de succesformule van de Efteling gestalte gaven: burgemeester R.J.Th. van der Heijden; oprichter van Stichting Natuurpark de Efteling, cineast Peter Reijnders die het Sprookjesbos tot leven bracht, en natuurlijk Anton Pieck wiens scheppende hand het gezicht van de Efteling bepaalde.

Na toespraken van directeur Paul Beck en ontwerper Ton van de Ven werd het gedenkteken om 16:00 uur onthuld door de 6-jarige Annemijn Beck.

Opschriften

De teksten op de drie zijden zijn met de klok mee:

De Pieck-zijde van de gedenkzuil

Ter herinnering aan
Anton Pieck
1895 - 1987
Romantiserend illustrator
Zijn scheppende hand schonk de Efteling haar gezicht

Ter herinnering aan
Peter Reynders
1900 - 1974
Fotograaf / Cineast
Zijn bevlogen geest liet het Efteling-sprookje leven

Ter herinnering aan
Mr R. J. Th. van der Heijden
1898 - 1981
Burgemeester v.d. gemeente Loon op Zand van 1948 tot 1963
Zijn stuwende kracht gaf de Efteling haar fundament