Boodschap 73x73.png

Dit artikel gaat over de Koning der Elfen in Droomvlucht. Zie Dio Oberon voor 's Eftelings eerste live-entertainer.

Koning Oberon in Droomvlucht

Koning Oberon is de 'Koning der Elfen'. Je komt hem tegen op je reis door Droomvlucht.

In Droomvlucht

Oberon is in Droomvlucht te vinden in de Elfentuin, vlak voor de Sterrentunnel naar de Hemelburchten, alwaar hij de bezoekers rechtshandig toewuift vanaf zijn troon: twee grote zonnebloemen waarop veel vlinders rusten. Oberon heeft lang, bruin haar en een dito baard. Hij draagt een zijden gewaad dat afgewerkt is met goudbrokaat. Op zijn hoofd heeft hij een gouden kroon die haast net zo hoog is als hijzelf. De kroon is bezet met edelstenen en loopt naar boven wijd uit.

Oberon te midden van zijn onderdanen

Opmerkelijk is dat zijn rechterschoen ontbreekt. Dit is in ieder geval al sinds de jaren negentig het geval. De blote voet die te zien is, is fraai afgewerkt. Wellicht dat dit de reden is dat men het 'zonde' vond om die te verstoppen in een schoen. Dat het echt de bedoeling is en geen vergissing blijkt onder andere uit de tijdlijn bij Zijn we d'r al? waarop hij zijn schoen in zijn hand houdt, en een verwijzing naar Oberons grote teen in Pinkeltje in de Efteling.

De door Ton van de Ven ontworpen figuur werd gemaakt door Joop van den Heuvel uit Venlo.[1]

In de mythologie heeft Oberon een vrouw Titania. Door sommigen wordt de fee die af en toe verschijnt in het Wonderwoud gezien als een uitbeelding van Titania.

Droomvlucht de musical

Oberon in de musical

In de musical Droomvlucht uit 2011, gebaseerd op de attractie, heeft Oberon een hoofdrol. Het verhaal gaat over de elfenwereld, waar Oberon samen met zijn vrouw Titania de leider van is. Zij hebben fauntjes als kinderen, waarvan de jongste al een maand vermist is. Oberon en zijn elfen moeten het opnemen tegen trollenkoning Furius, die met zijn volk de macht wil overnemen.

De rol van Oberon zou aanvankelijk gespeeld worden door Hugo Haenen, maar deze kreeg helaas een hersenbloeding vlak voor aanvang van de productie. De rol werd daarop overgenomen door Rein Kolpa, met Christo van Klaveren als alternate.

Herkomst

Blake: 'Oberon, Titania and Puck with Fairies Dancing' (1786)
Paton: 'The Quarrel of Oberon and Titania' (1849)

Het personage Oberon vindt zijn oorsprong in de literatuur uit de middeleeuwen en de renaissance. Zijn naam is afkomstig uit het middelhoogduitse heldenepos Nibelungenlied (Nevenlingenlied) uit de 13e eeuw: 'Alberich' (letterlijk 'elfen-koning') is een dwerg die de schat van de Nibelung bewaakt. Het Nibelungenlied heeft als inspiratie gediend voor latere werken, zoals onder andere de bekende opera van Wagner, Der Ring des Nibelungen. In het Franse heldenlied Huon de Bordeaux, ook uit de 13e eeuw, heet hij al Oberon. De titelheld komt hem tegen in een bos, waar hij uitlegt dat een kwade fee hem heeft tot dwerg heeft getoverd, maar hem ter compensatie wel knap om te zien gemaakt heeft.

Diverse auteurs uit de renaissance hebben deze Oberon vervolgens gebruikt in hun verhalen. Het meest bekend is Shakespeare, die een Engelse vertaling van Huon de Bordeaux gebruikte voor zijn beroemde stuk A Midsummer Night's Dream (Een Midzomernachtdroom) uit 1600. Oberon speelt hierin een belangrijke rol als feeënkoning. Hij voert een strijd met zijn vrouw Titania over het gezag over één van hun kinderen. Hun gevecht brengt de weersomstandigheden in de war. Daarnaast komt Oberon bijvoorbeeld ook voor in Goethes Faust.

Wetenswaardigheden

Perkament met excuses groenplan
  • Vanaf april 1999 stonden er bij de ingang van het Sprookjesbos perkamenten op rijm met een verklaring waarom het bos er zo kaal bij lag (vanwege het Groenplan Sprookjesbos). Deze waren ondertekend door Oberon.
  • De besturingsapplicatie die gebruikt werd voor de animatronics in PandaDroom heette ook Oberon. Het programma kon bewegingen gemaakt met een joystick opslaan, ze eventueel wat uitvlakken zodat ze soepeler werden en ze daarna naar believen afspelen.[2]
  1. Limburg TV, 2 juli 1999
  2. NLDelphi: Automatisering in de Efteling (21 januari 2003)