Het logo van Droomvlucht de Musical

De musical Droomvlucht is een musicalproductie van Efteling Theaterproducties en Joop van den Ende Theaterproducties losjes gebaseerd op de attractie Droomvlucht in het park. De musical ging in première op 9 oktober 2011. Voor de musical werd een apart verhaal geschreven door Pieter van de Waterbeemd en de liedteksten werden geschreven door Jurrian van Dongen. De regie was in handen van Jasper Verheugd.

De laatste van de 170 voorstellingen vond plaats op Tweede Paasdag 9 april 2012.

Plot

Elfenkoning Oberon

De ouders van de elf(!)jarige Lila hebben meer aandacht voor hun wereldlijke problemen dan voor de behoeften van hun dochter. Als ze weer eens bij oma logeert vertelt deze haar over de Elfenwereld, waar ze al lang door geïntrigeerd is. Lila interesseert het geen klap. Lila valt in slaap, maar ziet opeens een vuurvliegje dat haar en Oma meeneemt naar de Elfenwereld.

De Elfenwereld wordt geregeerd door koning Oberon en zijn vrouw Titania. Zij hebben fauntjes als kinderen, waaronder Brem en Aloë en Amyra. Deze laatste is nu al een maand zoek. De antagonisten van de elfen zijn de trollen. De Trollenwereld wordt geregeerd door Trollenkoning Furius, daarbij geholpen door zijn assistent Fladderedatsj. Furius heeft een groot geheim: hij bezit elfenvleugels, hem ooit gegeven door Amyra.

Furius is de ondergeschikte positie van zijn rijk zat en pakt het plan op om de zoetsappigheid van Elfenrijk eens goed te gaan versjteren, en daarmee wraak te nemen op Amyra. Hiertoe bouwt hij een trollenleger op dat het Elfenrijk aan zal vallen.

Oma en Lila ontmoeten trol Krakeel. Hij is een verschoppeling: hij vindt dat hij in een verkeerd lichaam is geboren en wil eigenlijk een elf zijn. Met z'n drieën onderweg naar het Elfenrijk worden ze gevangen genomen door de trollen. Krakeel en Lila weten te ontsnappen, maar oma blijft achter. Lila keert terug om haar te bevrijden maar wordt zelf gevangen genomen. Na een verspreking komt het uit dat oma eigenlijk Amyra is.

Oberon, Titania, Brem, Aloë en Krakeel zijn op weg naar Furius om hem te stoppen. Die laatste heeft inmiddels de elfjesskeptische Lila bijna zover dat ze zijn zijde kiest. Toch kiest ze uiteindelijk voor de goeden. Furius en Oberon sluiten vrede. Oma en Lila keren terug naar huis. Lila ontwaakt en vertelt over haar droom. Haar ouders komen weer thuis, ze hebben de tijd gehad elkaar eens goed te 'spreken' en alles is weer koek en ei. Oma stapt nog even naar buiten en ziet een vuurvliegje. Was het nou allemaal wel een droom?

Thema

Het thema van de musical is een kritiek op de moderne maatschappij, met de clichématige notie dat we te veel bezig zijn met drukte en moderne media, en geen oog meer hebben voor fantasie en onze eigen kinderen.

Saillanter is echter het thema rond Trollenkoning Furius en zijn strijd tegen de elfen. Hier is nauwelijks mis te verstaan dat Furius gemodelleerd is naar de populistische politicus Geert Wilders. Furius maakt verwijzingen naar de onvrede onder zijn volk en gebruikt dienst typerende populistische motieven, zoals daar zijn: 'het is nu onze beurt' ('wij' tegen de 'gevestigde orde'); 'geen kopje thee op een elfenbankje' (weerstand tegen vermeend pappen en nathouden); 'pak wat ooit van ons was terug' en zelfs 'geen troebel ras'. Door de boodschap van Wilders zo duidelijk te koppelen aan de antagonistische trol heeft de musical hiermee een voorheen voor de Efteling ongekende politieke boodschap gekregen.

Cast

De cast
Kinderrepetities voor de musical

De rol van Oberon zou oorspronkelijk gespeeld worden door Hugo Haenen. Deze kreeg kort voor de start van de productie echter een hersenvliesontsteking waardoor hij verstek moest laten gaan. Rein Kolpa vervangt hem.

Van half januari tot half februari nam Jamai Loman de rol van Krakeel tijdelijk over.

 • Oma: Doris Baaten (Rosalie de Jong)
 • Robert / Oberon: Rein Kolpa (Christo van Klaveren)
 • Tanja / Titania: Rosalie de Jong (Lonneke Hinnen)
 • Furius: Jorge Verkroost (Danny Houtkooper)
 • Krakeel: Steve Beirnaert / Jamai Loman
 • Fladderadatsj: Danny Houtkooper
 • Ensemble: Natascha Willems, Stephan Holwerda, Lisette Eising, Sascha Vincke, Lonneke Hinnen, Bram Verhaak, Veerle Casteleyn, Remy Koffijberg, Wendy Peters, Evert-Jan Korving
 • Lila: Sarah Nauta / Robin de Boer / Vajèn van den Bosch / Isha Ferdinandus
 • Brem: Nathan van der Horst / Cas van Leeuwen / Gino Korsel / Roan Pronk
 • Aloë: Chantal Tinbergen / Iris Klein Gebbink / Manouk Pluis / Zoë Rijk
 • Amyra: Belle Zimmerman / Aimée de Pater / Nicole van Dorp /Ruby Segers
 • Kinderensemble:
  • Daan van Rossen, Dominique Schulte, Femke Schuurmans, Florien Ferdinandus, Leila-Jane Ali Dib, Jelle Stout, Chris Kokkeel, Liselotte Wilbrink, Isabel de Wit
  • Niels Vorselaars, Kirsten de Vos, Serra Potters, Yuna Borsboom, Lasse de Mol, Joris van de Waterbeemd, Melody de Winter, Ole Peters, Juliana Zijlstra
  • Yvonne Seegers, Naomi Koppele, Myrthe Hendrix, Julius de Vriend, Nigel Gerritsen, Liza Berkhout, Esther Berkhout, Eva Kolsteren, Rik Hoekstra
  • Rory Mijnen, Joy Davelaar, Rosanne Waalewijn, Delano Willemsen, Laura de Koning, Valentijn Banga, Myléne Waalewijn, Vera Hogerwaard, Evi Heemskerk

Creatieve team

 • Script: Pieter van de Waterbeemd
 • Componist: Martin Lingnau
 • Liedteksten: Jurrian van Dongen
 • Regie: Jasper Verheugd
 • Choreografie: Daan Wijnands
 • Decorontwerp: Eric Goossens
 • Kostuumontwerp: Cocky van Huijkelom
 • Lichtontwerp: Andrew Voller
 • Geluidsontwerp: Jeroen ten Brinke
 • Pruiken & make-up: Sjoerd Didden
 • Producenten: Olaf Vugts en Fons Jurgens (Efteling Theaterproducties), Erwin van Lambaart (Joop van den Ende Theaterproducties)

CD

Attractieontwerper Ton van de Ven bij de première van de musical Droomvlucht

Een cd met de nummers van de musical werd op 2 december 2011 uitgebracht. Op de cd zijn 22 nummers te vinden. De tracklist:

Nr. Titel Duur
1. "Proloog"   1:04
2. "Droomvlucht thema" (ouverture) 2:27
3. "Elfenboek" (oma) 2:58
4. "Ik ben er niet" (Lila) 2:35
5. "De Droomvlucht"   3:16
6. "Nu is het onze beurt" (Furius, Fladderedatsj) 4:07
7. "Trollenrijk"   2:52
8. "Elfenrijk"   1:45
9. "Elfenstof" (Titania, ensemble & kinderen) 2:32
10. "Let maar niet op mij" (Krakeel) 3:23
11. "Planeten"   3:10
12. "Laat elke ster feller schijnen" (Oberon & Titania[1]) 3:42
13. "Iedere stap vooruit" (oma, Krakeel en Lila) 4:00
14. "Entr'acte" (ouverture) 3:24
15. "Let maar niet op mij (reprise)" (Krakeel, Aloë & Brem) 2:17
16. "Laat elke ster feller schijnen (reprise)" (Titania) 1:35
17. "Bosfeest"   2:03
18. "Elfenstof (reprise)" (Oberon) 1:35
19. "Realiteit" (Furius, oma) 2:35
20. "Is dit wat ik wil" (Lila) 2:46
21. "De confrontatie"   2:34
22. "Durf te dromen" (oma, Lila & ensemble) 3:27
60:07
 1. Amyra zingt ook in dit nummer, maar wordt niet genoemd op het hoesje.