Oermoeder Lot uit fotoboekje 1990

Oermoeder Lot is de moeder aller Laven en de enige vrouwfiguur onder het Volk van Laaf. Je vindt haar in Lot's Kraamhuys.

Achtergrond

Lot en Oervader Laaf zijn de ouders van alle Laven. Nadat ze volgens het verhaal moesten vluchten van de Noordpool, verzamelde haar man alle Laven om ondergronds te gaan. Hij wist niet dat Lot alreeds ondergronds was, en terwijl hij haar nog zocht vroor hij dood. Sindsdien is Lot dus weduwe.

Ze draagt een jurk van de 'babykleuren' blauw en roze met witte mouwen, aangevuld met een kanten schort. In het blauwe bovenstuk zijn haar opvallend grote borsten goed te zien. In het gezicht heeft Lot drie kinnen. Op haar hoofd draagt ze haar blonde haar in een kunstig gedraaid kapsel dat wel iets wegheeft van de Laafse puntdaken. Ook haar schoenen hebben een vergelijkbaar Laafse uitloper in de neuzen.

Haar naam is wellicht een verwijzing naar de bijbelfiguur Lot, dat een inspiratiebron was voor het verhaal van de Laven. Lot (een man) moet zijn tenondergaande stad Sodom ontvluchten. Zijn vrouw mocht hierbij niet achterom kijken, zij deed dit toch en veranderde in een zoutpilaar. Lavenmoeder Lot (een vrouw) moet met de Laven hun tenondergaande woonstede ontvluchten, en verliest daarbij haar man die verandert in een ijspilaar. Hierna vertonen de verhalen nog maar weinig overeenkomsten.

Als enige vrouw in een dorp vol mannelijke dwergfiguren doet haar personage ook wel wat denken aan 'Smurfin' van Peyo.

Venus van Willendorf, mogelijke vorminspiratie

Qua lichaamsvorm doet Oedermoeder Lot denken aan de prehistorische 'venus'-figuurtjes die her en der in Europa zijn gevonden, zoals de beroemde Venus van Willendorf van ongeveer 24.000 jaar oud. Aangezien deze beeldjes als vruchtbaarheidssymbolen worden beschouwd, sluit de invulling van Lot als 'oermoeder' hier mooi bij aan.

In het Kraamhuys

Nadat de Laven gesetteld zijn in de Efteling heeft Lot zich gevestigd in het naar haar genoemde Lot's Kraamhuys. Hier kun je haar zien tijdens haar dagelijkse bezigheden: het verzorgen van de vele larfjes (babylaven). Ook faciliteert ze het proces van Lotje tikken, dat eveneens naar haar genoemd is, wat tot doel heeft om en pasgeboren larf tot leven te wekken, alsook om een oude, overleden laaf eveneens weer te doen verder leven.

In het Sprookjesstation

Lot in het Sprookjesstation

We vinden Lot ook terug in het Sprookjesstation. Daar staat ze samen met een volwassen Laaf, twee jonge Lummels en twee Larfjes in een kinderwagen te wachten op de aankomende stoomtrein.

Wetenswaardigheden

Ton van de Ven tekent huwelijksakte van Lot