Efteling 2 CD Box

De Mooiste Muziek uit de Efteling is de subtitel voor twee Efteling-cd's: Efteling CD 1 (TE 5171) met een gele cover en Efteling CD 2 (TE 5172) met een paarse cover. De albums zijn door ReDi Entertainment in juni 2000 uitgebracht en waren ook als dubbelalbum te verkrijgen onder de naam Efteling 2 CD Box.

Achtergrond

Efteling CD 1 en 2 zijn de eerste cd's met attractiemuziek die niet door het park zelf werden uitgebracht. Het was de liefhebber René Dingemans uit Waalwijk die met zijn eigen productiebedrijfje ReDi Entertainment bij de Efteling aanklopte voor toestemming om meer muziek uit het park op cd te gaan uitbrengen. De verkoop en distributie van de cd's ging via That's Entertainment uit Amersfoort en in eerste instantie waren de cd's dan ook enkel buiten het park te krijgen. Terwijl men vanaf juni 2000 bij de verschillende platenboeren in de stad deze cd kon vinden in de bakken met kindermuziek, waren in de Efteling zelf enkel Wonderlijke Muziek van de Efteling en De Mooiste Efteling Melodieën verkrijgbaar. In 2007 en 2008 waren de cd's voor enkele maanden wel te verkrijgen in het park, waarschijnlijk om van de resterende lading af te komen.

Het hoesontwerp is door Mik Wouters van Uittenhout designstudio gemaakt en toont illustraties van de twee figuren Pardoes en Paddeltje van Henny Knoet, tegen een simpele skyline-achtergrond. In het vier pagina's tellende boekje van de cover is de plattegrond te zien van 2000 waarop de attracties staan aangegeven waar de muziek op de cd vandaan komt. De subtitel De Mooiste Muziek uit de Efteling staat bij beide albums in een lint op de voorkant.

In juli 2021 werd het door de Efteling verkopen van de cd's verboden (ook al waren deze al feitelijk niet meer verkrijgbaar) vanwege niet-betaalde rechten op het nummer Monsieur Cannibale.

Efteling CD 1

Efteling CD 1
Eftelingcd1.jpg
attractiemuziek van de Efteling
Uitgebracht 2000
Genre parksoundtrack
Duur 43:32
Label That's Entertainment
Muziekalbums

De 'mooiste muziek' die op het eerste album te vinden is is voornamelijk van attracties als Fata Morgana en Droomvlucht, die we al kennen van eerdere cd's, maar de eerste track, Volk Van Laaf, begint met de Orgellaaf, de enige compositie van Peter van Ostade en Cees van Berkel die we nog misten. Ook interessant zijn de tracks uit het Sprookjesbos. We horen hier de originele opnames van de Rode Schoentjes (op andere cd's is het een heropname van Ruud Bos speciaal voor de cd ingespeeld), inclusief het door Wieteke van Dort vertelde verhaal, de complete registratie van Peter Reijnders' De Zes Dienaren en de complete show van De Chinese Nachtegaal. Van Wagen Gijs en Tiroler Gijs zijn hier de stemmen te horen.

De grootste klapper van de cd is ongetwijfeld Villa Volta. Niet alleen de ritmuziek uit de hoofdshow, maar ook de complete registraties van beide voorshows zijn hier te beluisteren. Jammer genoeg ontbreekt wel de instrumentale muziek uit de wachtrij, welke dan ook nooit een officiële release heeft gehad. Al de hierboven genoemde muziek is overigens uniek voor Efteling CD 1, geen van deze tracks zijn later uitgebracht.

Enkele van de wel al eerder en/of later uitgebrachte tracks hebben desalniettemin merkwaardigheden die het uniek maken voor deze collectie. Op de Laven-track 'faden' de verschillende deuntjes in elkaar over in plaats van de stilte die tussendoor komt op Wonderlijke Muziek van de Efteling. Het einde van het Kastelenrijk is anders dan op Wonderlijke Muziek, hoewel deze wel op dezelfde manier overgaat in het Wonderwoud. Voor Fata Morgana is na de Harem-muziek gekozen voor Marktplein (de muziek bij de buikdanseres op de binnenplaats) in plaats van Haven en Jungle.

Tracklist

Achterkant van Efteling CD 1

Efteling CD 2

Efteling CD 2
EftelingCD2.jpg
attractiemuziek van de Efteling
Uitgebracht 2000
Genre parksoundtrack
Duur 40:47
Label That's Entertainment
Muziekalbums

Ook Efteling CD 2 bevat materiaal dat reeds op cd beschikbaar was en zaken die hier voor het eerst op cd beschikbaar worden gemaakt. De muziek is ook dit keer minder interessant dan de geluiden, maar één track is daarbij een uitzondering: de compilatie van Carnaval Festivalarrangementen, waar niet de traditionele mix van Muziek van de Efteling en Wonderlijke Muziek van de Efteling is opgenomen, maar een heel nieuwe suite met een geluidskwaliteit die stukken beter is dan de eerste. Zo horen we onder andere fragmenten van Mexico, Azië, Duitsland en Italië en ook het volledige tussenthema maakt deel uit van de compilatie.

De muziek van de Muzikale Paddenstoelen en Zwaan-kleef-aan is weliswaar al eerder uitgebracht, maar het betreft hier voor het eerst de originele versies uit park. Voor de muziek van de Stoomcarrousel zijn twee nummers uit de suite van Muziek van de Efteling geselecteerd, te weten 'Valencia' en 'Das kannst Du nicht ahnen'. De drie Holle Bolle Gijzen van deze cd (Matroos Gijs, Geeuwende Gijs en Opa Gijs) worden hier opnieuw uitgebracht, maar met betere geluidskwaliteit en snellere montages. Ook het originele geluidje van Repelsteeltje is enkel op deze cd te vinden.

Het meest bijzonder zijn echter de drie verhalen. De volledige versie van De Magische Klok (inclusief het in 1995 uit de opname geknipte gedeelte), het hele verhaal dat verteld wordt in de put van Vrouw Holle (inclusief geluidseffecten) en het verhaal van het Spookslot, dat op het moment dat de cd werd uitgebracht al veertien jaar niet te beluisteren was in de Efteling zelf. Een jaar later, in 2001, keerde het echter terug bij de Oosterse Geest in de attractie. Jammer genoeg is er wel voor gekozen om het verhaal te vervolgen met de complete Danse Macabre en niet de showversie in het park. Ook van De Indische Waterlelies is het jammer dat het de complete Afrikaan Beat betreft en niet de parkversie met het verhaal en de zang van Yma Sumac die aan de show voorafgaat en de voorstelling uitleidt.

De cd's zijn echter een must voor wie zijn collectie Eftelingmuziek zo compleet mogelijk wil hebben en bieden tevens de grootste collectie aan deuntjes en geluiden die wezenlijk in het park voorkomen die ooit is uitgebracht.

Tracklist

Achterkant van Efteling CD 2
Efteling CD 2
Nr. TitelSchrijver(s) Duur
1. "Carnaval Festival" (Wonderlijke Wereldmuziek)Toon Hermans/Ruud Bos 3:55
2. "Paddestoelen" (Sprookjesbos)Johan Sebastian Bach/Igor Kipnis 1:15
3. "De Indische Waterlelies" (African Beat)Bert Kaempfert 2:25
4. "Holle Bolle Gijs" (Matroos Gijs Spookslot)  0:29
5. "Spookslot" (Inleiding/Danse Macabre)Camille Saint Saëns/Charles Dutoit 9:21
6. "Repelsteeltje" (Niemand weet...)  0:32
7. "Carrouselpaleis" (Gavioli orgel)  3:32
8. "Holle Bolle Gijs" (Carrouselpaleis)  0:31
9. "Mns. Cannibale"  Sacha Distel 3:20
10. "Vrouw Holle"    2:44
11. "Holle Bolle Gijs" (Opa Gijs Herautenplein)  0:31
12. "Vliegende Fakir"    1:04
13. "Diorama" (Speeldoos)  1:58
14. "Zwaan Kleef Aan" (Anton Pieckplein)  1:25
15. "De Magische Klok" (Herautenplein)  7:45
40:47