Voorportaal
Buikdansvoorstelling
Buiksdansvoorstelling
Figuren 12
Muziek 'Marketplace'
Vorige Vallend hek
Volgende Gevangenis
Fata Morgana

Het voorportaal van de gevangenis is de zesde scène in Fata Morgana. Een bandje speelt terwijl wachters een danseres gadeslaan; een verwarde man heeft het op de boot gemunt.

Omschrijving

Wanneer de boot net onder het Vallend hek is doorgevaren en de poorten openzwaaien komt de bezoeker terecht in een duistere kazerne die aan een rotswand vastgebouwd is. Links zit een hoog raam met daarachter flakkerend licht. Rechtdoor kijkt de bezoeker recht in de ogen van een verward aandoende en scheel kijkende schutter, die zo'n tien meter verderop hoog op de rotswand staat en direct naar de boot begint te schreeuwen en erop te schieten - het is wat ongecontroleerd en de kogels doen het water aan weerszijden van de boot opspatten. Naast hem wiegt een lantaarntje in de wind.

Op de kade rechts staat een gesluierde buikdanseres die de zeven toekijkende wachters vermaakt met haar danskunsten. Een driekoppig bandje zorgt voor de begeleidende muziek. Eén wachter staat op en schreeuwt wanneer hij de boot langs ziet varen.

De scherpschutter roept zenuwachtig zijn laatste Arabische teksten, maar de boot vaart hem voorbij, linksaf de Gevangenis in.

Het voorportaal is het enige deel van de attractie waar het muziekstuk 'Marketplace' van de Fata Morgana-soundtrack te horen is.

De scène telt 12 bewegende menselijke animatronics:

  • Buikdanseres
  • Zeven wachters rondom de buikdanseres
  • Schutter
  • Driekoppig bandje

Ontwerpfase

In de ontwerpfase van de scène waren er plannen om een aantal silhouetten van wachters te laten meelopen (met de boot) achter de ramen boven het voorportaal. Dat is te zien op de technische tekeningen voor de attractie. Helaas is het idee nooit tot uitvoering gekomen.

De schutter

In de plannen staat de scène beschreven met een iets ander verloop dan wat we nu zien.[1] Wanneer de boot naast de danseres vaart, ziet ze de indringers en slaakt ze een kreet uit. De wachter bovenaan in de rots schrikt hiervan en lost per ongeluk een schot uit zijn musket. De verdwaalde kogel raakt eerst een olielamp en vervolgens een kan die in het water valt. Er ontstaat tumult tussen de wachters maar de boot vaart langzaam verder. Het wiegende lampje naast hem is waarschijnlijk een restant van dit plan.

Galerij


  1. De Efteling: showbeschrijving "Arabische Show", najaar 1985