Gevangenis
Martelscène
De Martelscène
Figuren 8
Muziek 'Eastern Jails'
Vorige Voorportaal
Volgende Haven
Fata Morgana

De Gevangenis is een scène in Fata Morgana. Het is de zevende sectie van de attractie. Een belangrijk onderdeel van de scène is ontworpen door Henny Knoet, het is een van zijn weinige aandelen in dit project.

De scène volgt rechtstreeks op het voorportaal van de gevangenis. Het eerste figuur zit in een inham in de rotspartij van de scène, en is een oude cipier met een grote gier op zijn rug. Hij kijkt richting de boot, mompelt wat en schudt zijn sleutelbos heen en weer. Er volgen nog drie inhammen, van de vaargeul afgeschermd met lange spijlen. De eerste inham, een cel, is leeg en bestaat uit kadavers en een knetterend kampvuur op de grond. De tweede cel is gelegen in het water en is ook leeg. De derde cel is in gebruik door een kale blanke man die zich, snakkend naar adem, omhoog trekt aan de spijlen. Dit redelijk gruwelijk gegeven is één van de uitbeeldingen die Fata Morgana een duistere inslag geven.

Aan de linkerzijde, ook omgeven door rotsen, staat een groot houten dynamisch mechanisme waartussen verschillende mensen hun werk uitvoeren. Dit gedeelte wordt ook wel de martelscène genoemd en werd ontworpen door Henny Knoet. Verschillende grote raderen, touwen en balken zijn op elkaar aangesloten en worden bewogen door twee gevangenen die in een rad rondjes lopen. In het midden van de scène staat een wachter met zweep en achter hem staat een gevangene voorover gebogen bij een dampende kachel. De kachel wordt voorzien van zuurstof door een grote blaasbalg die ook door de gevangenen in beweging wordt gebracht. Links in de scène staat een vierde, afgepeigerde gevangene aan een hendel te trekken.

Hakmes bewaakt de doorgang

Aan het eind van de scène hangt een levensgroot hakmes, dat af en toe op en neer schudt alsof het ieder moment losgelaten kan worden om onze boot te doorklieven. Nadat een mistgordijn is weggetrokken verschijnt in een grote rots de tweede kalief, die met een knallend geluid een rotswand opent, waardoor de boot toegang krijgt tot de Haven.


Mompelende cipier

De scène telt 7 bewegende menselijke animatronics:

  • De cipier
  • Gevangene bij de hendel
  • Wachter met de zweep
  • Gevangene bij de kachel
  • Twee gevangenen in het looprad
  • Verdrinkende gevangene in de cel

De scène telt 1 dierlijke animatronic:

  • Gier