Haven
Rijke kooplui op de boot
Kooplui op de boot
Figuren 12
Muziek 'The harbour' I
Vorige Gevangenis
Volgende Harem
Fata Morgana

De Haven is een scène in Fata Morgana. Het is de achtste sectie van de attractie.

De scène volgt op de Gevangenis, nadat eerst de tweede kalief de rotswand heeft geopend, zodat de boot het open water van de haven in kan varen.

De Haven in 1986

Aan de linkerzijde bevindt zich, grenzend aan het water, een gebouw met daarvoor een bordes met een prieel en een Oosterse fontein. Liggend op het bordes gromt een grote tijger.

Wat bij het binnenvaren echter het meest de aandacht trekt zijn de twee grote aangemeerde boten aan de rechterzijde van de scène. Vooraan ligt een kleine boot met fraaie overkapte zithoek. Dit is de basis voor een aantal deftige kooplieden, die voorovergebogen ginnegappend en mompelend elkaar snuisterijen laten zien. Achterop de boot kijkt een koopman om zich heen en op het plateau tussen de kleine boot en de grotere boot daarachter staat een bemanningslid met in zijn handen een blad vol handelswaar.

Bovenaan de trap tussen de twee boten staat nog een bemanningslid te wachten. Aan de balustrade van de grote boot proberen twee andere bemanningsleden met veel armgebaren contact te maken met bezoekers in de boot - 'Are you English? Deutsche? Français? Hollander?' galmt het door de haven. Je vaart langs de boten naar een poort richting de Harem. Wanneer de boot de grote boot gepasseerd is, staat aan de linkerzijde, verdekt opgesteld in een nis, een wachter met een geteugelde grote tijger die vervaarlijk gromt en richting de boot probeert te springen.

Direct na binnenvaart rechtsaf, voorlangs de kleine boot, is een vaargeul te gebruiken voor onderhoudswerkzaamheden. De boten kunnen hier in- en uit de attractie genomen worden via grote deuren in de achterwand van deze scène.

Bijzonder aan deze scène is de extra hoogte ten opzichte van de rest van de scènes. Een deel van het dak van de Haven steekt ongeveer anderhalve meter uit boven de rest van de attractie, wat onder andere de scheepsmast en palmbomen mooi de ruimte geeft.


Are you English?

De scène telt 10 bewegende menselijke animatronics:

  • De tweede kalief
  • Twee bemanningsleden
  • Dienaar met lamp bovenaan de trap
  • Knecht op de kleine boot
  • Drie handelaren met snuisterijen
  • Handelaar zonder snuisterijen achterop boot
  • Tijgertemmer

Grommende tijger

De scène telt 2 dierlijke animatronics: