Boodschap 73x73.png

Dit artikel gaat over het album De Mooiste Efteling Melodieën uit 1994. Voor het album met dezelfde naam uit 1997 zie Wonderlijke Muziek van de Efteling.

De Mooiste Efteling Melodieën
Mooiste efteling melodieen.jpg
attractiemuziek van de Efteling
Uitgebracht 1994
Genre parksoundtrack
Duur 44:00
Label TBA
Muziekalbums

De Mooiste Efteling Melodieën (EFT 2081) is een album dat de Efteling in 1994 uitbracht en bevat een collectie muziek uit Droomvlucht en Fata Morgana aangevuld met de complete Danse Macabre en Allegro Brillante van respectievelijk het Spookslot en de Gondoletta. De cd is samengesteld door Stan Dingemans en geproduceerd door TBA Sound. Het hoesontwerp is van Kees Uittenhout, de illustraties van Henny Knoet.

Achtergrondinformatie

Toen de Efteling in 1994, een jaar na de opening van Droomvlucht, al twee grote darkrides had met een filmische soundtrack, gecomponeerd door Ruud Bos, vond men de tijd rijp om naast het compilatie-album Wonderlijke Muziek van de Efteling ook een cd uit te geven die wat meer muziek laat horen van deze specifieke attracties. De cd opent dan ook met Droomvlucht, waarvan de muziek hier voor het eerst integraal te beluisteren valt, maar de volgorde van de vijf gekozen stukken staan vreemd genoeg niet op volgorde van de attractie zelf.

De tweede attractie is Fata Morgana, waarvan eveneens vijf stukken muziek gekozen zijn die niet op volgorde van de attractierit staan. De Harem-, Jungle- en Haven-muziek zijn hier voor het eerst los in plaats van als onderdeel van een compilatietrack te beluisteren. De overige twee nummers, op de cd "Eastern jails" en "Market place" geheten, zijn voor het eerst thuis te beluisteren. De rest van de cd bestaat uit de complete versies van twee muziekstukken die zowel op Wonderlijke Muziek van de Efteling als in het park zelf niet in hun totaliteit zijn te beluisteren: Saint-Saëns' Danse Macabre uit het Spookslot en François-Adrien Boieldieus Allegro Brillante van de Gondoletta. Beide attracties worden op de eerdere cd door fragmenten vertegenwoordigd en kunnen hier in volledige versies worden beluisterd, ook al worden in de Efteling slechts fragmenten (maar dan wel andere fragmenten dan van de Wonderlijke Muziek van de Efteling-cd) uit deze twee stukken muziek gebruikt.

Helaas mist van zowel Droomvlucht als Fata Morgana één track; respectievelijk de Sterrentunnel en de slangenbezweerder. Maar aangezien beide darkrides op alle andere cd's slechts vertegenwoordigd zijn door enkele fragmenten, is deze cd wel een must voor wie alles in huis wil halen. De cd wordt niet meer verkocht in de Efteling en was te herkennen aan de groene coverart.

Correcties

Danse Macabre staat op de tracklist fout gespeld met een 'c' in plaats van een 's'. De tracknamen van de Fata Morgana zijn in het Engels omdat deze zo op de bladmuziek stond geschreven (de muziek is ingespeeld door Engelse muzikanten). Haven heet "The harbour", de gevangenis heet "Eastern jails" en de markt heet hier "Market Place". Wel vreemd is dat laatst genoemde in de attractie niet in de markt-scène wordt gebruikt, maar op de binnenplaats van de gevangenis, bij de buikdanseres en de schietende man. De "Jungle" wordt op de Wonderlijke Muziek van de Efteling "Markt" genoemd, maar beide namen kunnen gebruikt worden aangezien de track zowel in de jungle- als de marktscènes te horen is.


Tracklist