Boodschap 73x73.png

Niet te verwarren met Lex Goudsmit, die de rol van Quirinus Drijfhout vertolkt in Peter en de Vliegende Autobus.

Camille Saint-Saëns

Charles Camille Saint-Saëns (Parijs, 9 oktober 1835 – Algiers, 16 december 1921) was een Frans componist, pianist en organist.

Hij componeerde onder andere de Danse Macabre, de muziek van de hoofdshow van het Spookslot en ook van de opvolger van die attractie, Danse Macabre geheten.

Jeugd

Camille Saint-Saëns werd op 9 oktober 1835 geboren te Parijs als enig kind van vader Jacques-Joseph Victor Saint-Saëns en moeder Clemence Collin. Zijn vader stierf vlak na de geboorte van Camille, waarna zijn moeder en zijn oudtante Charlotte Masson zich bekommerden over zijn opvoeding.

Vooral zijn oudtante had een grote invloed op hem. Zij bracht hem in aanraking met literatuur en muziek en gaf hem zijn eerste pianolessen. Op zijn elfde jaar gaf hij zijn eerste optreden, waarbij hij het publiek verbaasde door hen naar keuze een van de 32 pianosonates van Ludwig van Beethoven voor te spelen. Ook op andere gebieden blonk hij uit. Hij kon als kind al Latijn lezen en toonde een grote interesse voor natuurwetenschappen.

Op dertienjarige leeftijd werd hij zonder problemen aangenomen op het conservatorium van Parijs. Zijn eerste symfonie schreef hij toen hij pas achttien jaar was.

Succesjaren

In de vele jaren die volgden componeerde hij vele muziekstukken en zette hij zich in voor de promotie van Franse muziek door concerten te organiseren waar beginnende componisten hun werk ten gehore konden brengen.

In 1874 componeerde hij Danse Macabre.

Huwelijk en latere leven

In 1875 trouwde hij met de 19-jarige Marie Truffot. Hun beide kinderen overleden op jonge leeftijd wat er mede de oorzaak van was dat het huwelijk op de klippen liep. Het was een klap voor Saint-Saëns en op 53-jarige leeftijd overwoog hij zelfmoord. Hij bleef echter componeren en werd in het buitenland zeer geliefd vanwege zijn muziek. In Frankrijk zelf bleef de populariteit achter, mogelijk vanwege zijn negatieve persoonlijkheid.

Het in 1886 gecomponeerde Carnaval der Dieren is mogelijk zijn bekendste werk, maar zelf heeft hij het nooit gehoord. Hij vond het niet passen bij een serieus componist als hijzelf en hield daarom zelfs een uitvoering tegen.

In zijn latere leven beleeft hij alleen nog plezier aan zijn verre reizen en de roem die hij oogst in de landen die hij bezoekt. Hij sterft uiteindelijk, 86 jaar oud, in Algiers.

Verwijzingen