Het Efteling Sprookjesboek
Eftelingsprookjesboek.jpg
Het Efteling Sprookjesboek
Auteur Bob Venmans
Illustraties Anton Pieck
Taal Nederlands
Onderwerp Sprookjes
Genre Sprookjes
Uitgavedatum 1955
Pagina's 48
Grootte 27 cm
Uitvoering Geniet, slappe kaft
Boeken

Het Efteling Sprookjesboek is het eerste sprookjesboek dat de Efteling uitgaf. Het kwam uit in mei 1955 en werd geschreven door Bob Venmans en geïllustreerd door Anton Pieck. De twaalf sprookjes zijn op dat moment allemaal present in de Efteling.

De sprookjes:

Een in leer gebonden versie van het Efteling Sprookjesboek wordt in 1955 aangeboden aan Prinses Irene

Het boek was uitsluitend te koop in de Efteling. Bob Venmans was perschef van de Efteling en laat niet na om menig verhaal te eindigen met een verwijzing naar het park en een oproep om vooral nog eens langs te komen.

Omdat dit het eerste sprookjesboek is dat de Efteling ooit uitgaf, vinden we hierin naast de bekendere verhalen van Grimm en Andersen ook voor het eerst op schrift enkele Eftelingeigen sprookjes. De Magische Klok, de Stenen Kip en Het Bruidskleed van Genoveva maken hun debuut en Bob Venmans zien we dus ook als hun oorspronkelijke auteur.

Alle verhalen worden opnieuw afgedrukt in jublieumboek Het Sprookje van de Efteling uit 1962, met toevoeging van de twee sprookjes die in de tussentijd toegevoegd zijn aan het Sprookjesbos: Roodkapje en De Tuinman en de Fakir. De prent van de schrijvende kabouter in een holle boom op de voorkant van het boek wordt later voor nog twee andere Efteling-sprookjesboeken gebruikt.