Krakeeltje sinds december 2016

Krakeeltje is de naam van de 'kraai' die te zien is bij de trap naar de voordeur bij het sprookje van Roodkapje.

In de oorspronkelijke versies van de sprookjes van Roodkapje zoals opgetekend door Grimm en Perrault komt geen vogel voor. Bij de voorbereidingen voor de bouw van het sprookje in huidige vorm, in augustus 1960, maakt Anton Pieck een schets voor een roodgepluimde, zwartgevederde vogel met een grote gele snavel, sterk lijkend op een toekan. Wellicht heeft Reijnders hem om het ontwerpen van de vogel verzocht om het sprookje wat levendiger te maken.

Ook in de uiteindelijke uitbeelding heeft Krakeeltje alles weg van een toekan. Het is de vertelling van het sprookje, die pas later werd toegevoegd, waarin Krakeeltje niet alleen zijn naam krijgt maar ook expliciet als een tamme kraai aangeduid wordt. Kraaien hebben echter zwarte snavels.

In de loop der jaren is Krakeeltje een deel van zijn oorspronkelijke bewegingen kwijtgeraakt. Op oude beelden van vlak na de opening van het huidige sprookje[1] is te zien dat Krakeeltje op en neer beweegt, zijn kop draait en zijn snavel opent. Vele decennia was echter alleen deze laatste beweging nog zichtbaar. In december 2016 werd, tegelijk met de herbouw van het huisje van grootmoeder, echter het op en neer bewegen weer mogelijk gemaakt. Sindsdien beweegt Krakeeltje ook van tijd tot tijd wanneer hij niet zenuwachtig kraait, zoals benoemd in het verhaal.

Het huisje van de vogel was oorspronkelijk bevestigd aan een boom. In augustus 2001 werd die echter door bliksem geveld. Sindsdien is het huisje op een paal gemonteerd. In 2011 werd Krakeeltje geheel vernieuwd, waarbij de vogel meer detail kreeg, en daarbij dichter bij het ontwerp van Pieck komt dan voorheen. Deze versie werd begin augustus 2014 uit het park gestolen. Vanaf dat moment was er een tijdje geen Krakeeltje meer. In december 2016 werd de twee jaar daarvoor herplaatste Krakeeltje weer vervangen en kreeg de vogel ook een nieuw huisje, dit keer compleet met het al door Pieck bedachte drink-/voerbakje.

Verwijzingen
  1. Promotiefilm van Peter Reijnders, "De Efteling - In 't hart van Brabant"